Csökken a síelés iránti kereslet Ausztriában, mutatjuk, miért

Szerző: Kovács Balázs

Forrás: turizmus.com

 2023. november 12. 09:27

Ausztria síterepei készen állnak az idei téli szezonra. A síelés iránti vágy azonban az utóbbi időben jelentősen csökkent, amint azt az osztrák, a német és a svájci piacra vonatkozó – a Manova piackutató intézet által készített – friss felmérés is mutatja.

A téli sportok kedvelői közt végzett tanulmány szerint a megkérdezettek 40 százaléka tervez síüdülést idén. Tavaly ez az arány még 46 százalék volt. „Jó szezon lehet, de nem lesz nagyszerű” – foglalta össze kutatásuk tanulságait Klaus Grabler, a Manova ügyvezetője.

A pályáktól való távolmaradás okaként az időjárás és a bizonytalan hóhelyzet mellett az anyagi lehetőségek szűkülését és az áremelkedéseket nevezték meg a válaszadók.

Tavaly télen az ágazat elmaradt a koronavírus-járvány előtti utolsó három tél átlagától mind az éjszakázások (mínusz 3 százalék), mind pedig az eladott felvonójegyek forgalmának (mínusz 7 százalék) tekintetében.

A pályáktól való távolmaradás egyik fő oka Ausztriában az áremelkedés

Fotó: 123rf.com

A kutatás másik fontos megállapítása: Németországhoz és Svájchoz képest Ausztriában nagyobb mértékben nőtt azok száma, akik nem terveznek idén téli vakációt a hegyvidéki régiókban. Így egyre fontosabbá válnak Ausztria számára a külföldi vendégek.

A téli sportok továbbra is nagy jelentőségük az osztrák turizmusgazdaság szempontjából – nyilatkozta Franz Hörl, az osztrák gazdasági kamara (WKO) felvonószövetségének elnöke. Meglátása szerint a lejtőkön kívüli kiegészítő ajánlatok – a túrázástól a wellnessen át a vásárlásig – egyre fontosabbá válnak – írja szakmai blogján Kovács Balázs nemzetközi turisztikai tanácsadó.