Ausztriában alapít leányvállalatot az Easyjet

Forrás: AIRportal.hu

 2017. július 16. 13:01

Ausztriában folyamodott üzemelési engedélyhez a brit Easyjet, a Brexit körüli bizonytalanság miatt.

A leányvállalat alapításának hátterében Nagy-Britannia unióból való távozása áll, kérdéses, mi lesz a jövője a légi közlekedésnek, ha az ország kilépése megtörténik a közös piacból, és esetleg elvész annak a lehetősége, hogy mint uniós légitársaság bárhová indíthat járatokat az EU területén – írja az AIRportal.hu az aero.de információi alapján.

A portál szerint az Easyjet Europe nevű, leendő ausztriai leányvállalat a londoni székhelyű és az ottani tőzsdén jegyzett Easyjet Plc. tulajdona lesz, de saját, uniós üzemelési engedélyei lesznek. Ennek azért látják szükségét, hogyha kedvezőtlenül alakulnak a Brexit-tárgyalások, akkor is megtarthassák az uniós repülési jogokat.

Az Easyjet Nagy-Britannián kívüli európai bázisain jelenleg állomásozó mintegy száz repülőgép és nagyjából négyezer dolgozó tartozik majd az Ausztriában bejegyzett légitársasághoz, ezek státusa változatlan marad.

Több lehetséges ország közül végül azért döntött Ausztria mellett a légitársaság, mert – indoklásuk szerint – jó tapasztalatokat szereztek az osztrák hatóságokkal folytatott tárgyalásokon, számukra az „állam minősége" volt fontos, nem pedig az, hogy hol kaphatnak például nagyobb adókedvezményt.

Az Easyjet a portál összefoglalója szerint nagyjából 78 millió utast szállít évente, ennek fele származik a Nagy-Britannián kívüli uniós országokból.

Kapcsolódó cikkek

A Dreamliner-élmény

2017. július 08.