Autómentes nap Párizsban

Forrás: turizmus.com

 2017. szeptember 12. 12:40

Párizs idén október 1-én tartja autómentes napját, amikor is a személyautók és a buszok 11 és 18 óra között nem közlekedhetnek a francia főváros jelentős részén.

Idén a korlátozás már szinte egész Párizs területére kiterjed (kivéve Bois és a periféria). A szimbolikus jelentésű környezetkímélő napot még a 2015-ös Párizsi ENSZ 21. Klímakonferencia (COP21) kapcsán hozták létre.

Az autómentes nap egyben lehetőséget is ad a helyi lakosoknak és a turistáknak, hogy az egyébként óriási forgalmú metropoliszt sajátos körülmények között fedezhessék fel, járhassák be – akár kerékpáron, görkorcsolyán vagy rolleren.

 

Párizsban az autómentes napon a személyautók és a buszok 11 és 18 óra között nem közlekedhetnek a város jelentős részén

Fotó: Paris Tourist Office

A közlekedési tilalom alól kivételt képeznek az alábbi közlekedési eszközök: a RATP (párizsi tömegközelekedési vállalat) buszai, a metró és az RER; a rendszeres turistabuszok járatai (Big Bus, Open Tour); privát, sofőrrel ellátott autós szolgáltatók jáművei (VTC); a taxik; a mozgáskorlátozott személyek járműi, melyek rendelkeznek európai mozgáskorlátozott parkolókártyával; a mentők; a nem motorizált járművek. Az itt felsorolt járművek nem léphetik át a 30 km/órás sebességet!

Az utazási irodák autóbuszainak ajánlott a buszos parkolókat igénybe venni ezen a napon (főként a Bercy és Pershing parkolókat). A kijelölt időszak előtt és után (11 óra előtt és 18 óra után) lehetőségük lesz a buszsofőröknek behajtani a tiltott zónákba, hogy a vendégeket el tudják szállítani a hotelekbe.

További információ az alábbi honlapokon: paris.fr, Paris sans voiture.

 

 

Kapcsolódó cikkek