„Autópálya-múzeum” Erdélyben

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2018. november 22. 10:30

A román állami autópálya építő és útfenntartó (CNAIR) ígérete szerint év végéig megnyitják a forgalom előtt a Marosvásárhely-Aranyosgyéres (Campia Turzii) autópálya Nyárádtő (Ungheni)-Marosugra (Ogra)-Radnót (Iernut) közötti 13,6 kilométeres szakaszát, ami azonban sehonnan sehova nem vezet.

Az átadás feltétele, hogy habár a CNAIR már megkezdte a szakasz átvételét, a kivitelezőnek még be kellene fejezni a radnóti lejáratnál az ideiglenes körforgalmat. A marosvásárhelyieket egy pillanatra sem dobja fel a hír, mert a megyeszékhelytől Nyárádtőig vezető szakasz munkálatai még el sem kezdődtek, miután a CNAIR szerződést bontott a kivitelezést elsőre elnyerő céggel, ráadásul még a telekkisajátításokat sem indították el. Amennyiben a napokban második nekifutásra a Marosvásárhely-Nyárádtő 4,5 kilométeres szakasz (plusz egy 4,7 km-es bekötőút) munkálatait elnyerő konzorcium szerződését nem fellebbezik meg a konkurensek, akkor is minimum 18 hónap múlva készülhet csak el a szakasz.

2020 körül épül a következő szakasz

Fotó: turizmus.com

Magyarán elkészült egy „autópálya-múzeum” a mező közepén, amivel nincs mit kezdjenek az autósok. És szerencsés esetben is 2020-ig kell várniuk így a marosvásárhelyieknek arra is, hogy kiszámítható időben érjenek ki a Transilvania Reptérre. A CNAIR ígéri, hogy két év múlva átadják a Radnót-Aranyosgyéres szakaszt is, és akkor autópályán lehet közlekedni Kolozsvár és Marosvásárhely között.

A rendszeres miniszterváltások mellett Romániában az autópálya-építések késlekedésének egyik fő oka, hogy „felszalámizzák” a jelentős szakaszokat, 4-15 kilométeres darabokra írják ki a közbeszerzést. Marsovásárhely esetében a Nyárádtő-Marosugra közötti 10 kilométert a Strabag, az innen Radnótra vezető 3,6 kilométert pedig a német Geiger kivitelezte, ám a radnóti lehajtót és majdani felüljárót az Astaldi építi.