Fapados járatokat indítana Thaiföldről Budapestre egy ázsiai légitársaság

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 12. 17:41

A koronavírus-járvány időszaka megviselte a maláj, hosszútávú diszkontjáratokra szakosodott Air Asia X-et és anyavállalatát is, több segítséget kértek hitelezőiktől és a megszűnésük sem volt kizárható. Azonban a határnyitásokkal újraindulhatott a légitársaság, és újabb útvonalak nyitására készül.

Tony Fernandez, az Air Asia X vezérigazgatója elmondta: "A megfelelő időben tudunk újraindulni, mivel egyre több ország nyitja meg újra a határait, különösen Északkelet-Ázsiában – gondolunk itt leginkább Japánra és Dél-Koreára, melyek a fő célállomásaink közé tartoznak.”

Elmondta, hogy bár Kína határai továbbra is zárva maradnak, az AirAsia X újra nyereséges lehet, mivel jövőre új légi útvonalakat terveznek Európába. A tervezett útvonalak között szerepel London és Isztambul, a kelet-európai útvonalakhoz pedig Bécs, Budapest és Prága is csatlakozik 2023-ban.Az Air Asia X már régóta tervezi, hogy Budapestre hozza a hosszútávú fapados szolgáltatását. Thaiföldi leánycégük, a Thai Air Asia X több évig dolgozott a kelet-európai, köztük budapesti útvonal megnyitásán, sokáig szerepelt a hírekben a Bangkok–Budapest közvetlen útvonal üzembe állítása, azonban ezekből a korábbi tervekből végül nem lett semmi.

airasia_123rf

Az AirAsia X még 2012-ben szüntette meg európai járatait

Fotó: abdulrazaklatif/123rf.com

Az AirAsia X egyébként még 2012-ben szüntette meg európai járatait, amit akkor a magas üzemanyagárakkal és adókkal, valamint a gyenge kereslettel indokoltak.

Budapestről utoljára a Malév indított közvetlen járatokat Bangkokba, ezt azonban 2008 áprilisában leállították, s a nyári szezonra már eltűnt a menetrendből a desztináció. Később a téli szezonban indított heti négy járatpár sem tért vissza a menetrendbe – az indoklás szerint azért, mert nem volt kifizetődő.

Kapcsolódó cikkek