Az Air France elhozta az újbor ünnepét

Forrás: turizmus.com

 2014. november 20. 16:07

Az Air France, a KLM és a Martinair november első két hetében 1650 tonnányi, azaz 1,9 millió palack 2014-es évjáratú újbort szállított ki.

A hagyományok szerint a november harmadik csütörtökétől kezdődő Beaujolais, vagyis újbor megjelenése világszerte ünnep, áldást hoz az étkezőasztalokra. Az Air France-KLM és a Martinair légitársaságok idén is komoly erőforrásokat vetettek be, hogy az értékes, szállítmányt idejében eljuttassák a világ minden sarkába.

A legnagyobb fogyasztók a japánok, a teljes rakomány 76 százalékát ugyanis Tokióba, Oszakába és Fukuokába repítették. A távol-keleti országon kívül komoly felvevőpiac még Kanada, Kína, az Amerikai Egyesült Államok.

A „gamay" szőlőfajtából készülő Beaujolais Nouveau története egészen a XIX. századig nyúlik vissza. Az 1960-as évekig a Beaujolais ünnep a lyoniak kiváltsága volt, a 70-es években meghódította Párizst, ma már a világ borkedvelői körében az egyik legnépszerűbb ünnep. Több mint 120 országban várják a rendkívül gyümölcsös, friss, illatos újbor érkezését.

 

Eredetileg november 15-e volt az újbor forgalomba hozatalának legkorábbi időpontja, de 1985-ben változtattak, áttették november harmadik csütörtökére, így a mulatozók már egy egész hétvégén keresztül élvezhetik az új évjárat első borát.