Az Airbus hónapokon belül le tud válni az orosz titánról

Forrás: turizmus.com

 2022. december 05. 10:21

Az Airbus éves találkozóján bejelentették, hónapok kérdése, hogy a repülőgépgyártó vállalat a titánt illetően függetlenedjen Oroszországtól.

Az Airbus hónapokon belül meg tudja oldani, hogy Oroszországból származó titán nélkül folytassa a repülőgépgyártást – adta hírül a Reuters.

Michael Schöllhorn, az Airbus Defense & Space vezérigazgatója az Airbus múlt heti éves találkozóján, Münchenben azt mondta: nem évek, hanem hónapok kérdése, hogy a titánt illetően függetlenedjenek Oroszországtól. Pontos dátumot nem tudott megnevezni, mint mondta, összetett folyamatról van szó a tanúsítások és az egyéb iparági követelmények miatt, de a leválás „meg fog történni”.

Az Airbus célja az orosz titántól való függetlenedés

Fotó: 123rf.com

Az Európai Unió Oroszország elleni korlátozó intézkedései keretében nem tiltotta meg az orosz titán behozatalát, ezt még tavasszal maga az Airbus is kérte az EU vezetőitől. A vállalat egyben bejelentette, hogy alternatív források után kutat. Jelenleg kis mennyiségben még szereznek be titánt Oroszországból, de a katonai gépek gyártásához már nem használják fel az onnan származó fémet. A franciaországi székhelyű repülőgépgyártó vállalat amerikai riválisa, a Boeing már leállította az orosz titán vásárlását.

Oroszország a világ legnagyobb titántermelője. A súlyához képest nagy szilárdságú fémet főleg repülőgép-hajtóművek és nagyobb repülőgépek futóműveinek gyártása során használják.