Az akadálymentesség, fenntarthatóság, fogyatékosság dimenziói

Forrás: turizmus.com

 2020. január 29. 15:24

Az akadálymentesség, a fogyatékosság és a fenntarthatóság multidiszciplináris és bölcseleti dimenzióiba kalauzolja el az olvasókat a Turizmus Bulletinben megjelent tanulmány.

Ha akadálymentesítésről beszélünk, a fogalmat a többség a közösségi élettérben létrejövő helyváltoztatás fizikai korlátainak felszámolásaként értelmezi. A tanulmány szerzői, Farkas Jácint és Petykó Csilla véleménye szerint azonban az akadálymentesség gondolatkörében nem kizárólagosan annak fizikai megvalósulása jelenti az egyetlen hasznosítható értelmezési keretet.

A turizmusfejlesztés fenntarthatóságához szemléletváltásra van szükség minden szereplő részéről

Fotó: 123rf.com

"Az ember alapvető tulajdonságai között tartjuk számon az akadálymentesítő és az egzisztenciálisan fogyatékos mivoltot is. Tehát sem az akadálymentesség, sem a fogyatékosság meghatározásunk nem eredeztethető – kizárólag – a jelenkori kulturális és társadalmi kiteljesedésünkből, sokkal inkább az emberségünket adó alaptulajdonságok közé kell sorolnunk mindkettőt" - olvasható az anyagban.

 

A tanulmány célja rávilágítani arra, hogy az akadálymentesítés fogalomköre messze túlmutat a fizikai élettér elérhetővé tételén, ahogyan a fenntarthatóság keretei is jelentősen átértelmeződnek, kitágulnak az életfilozófiai megközelítéseknek a turizmus tudományterületére történő beemelésével.

A tanulmányt letöltheti IDE kattintva.