Az alacsony jegyárak miatt csökkent a Ryanair nyeresége

Forrás: MTI

 2017. február 06. 17:03

Nyolc százalékkal esett a Ryanair ír diszkont légitársaság adózott eredménye az üzleti év harmadik negyedévében az előző évihez viszonyítva - elsősorban a csökkenő jegyárak miatt.

Az ír légitársaság február 6-án közzétett üzleti jelentése szerint a december 31-ével végződött negyedévben 16 százalékkal 28,8 millióra nőtt az utasok száma, ugyanakkor a jegyárak 17 százalékkal csökkentek, így a jegyárbevétel mindössze 1 százalékkal lett magasabb, mint egy évvel korábban.

A Ryanair költségei 12 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint a 2015-ös üzleti év harmadik negyedévében, az adózás utáni eredmény így is 8 százalékkal kevesebb lett, 95 millió eurót tett ki.

Michael O'Leary vezérigazgató kommentárjában megjegyezte: az utasforgalom növelése miatt az előrejelzéshez képest is nagyobb mértékben estek az átlagos jegyárak, az év végére utasonként 33 euróra csökkentek. Emiatt viszont a haszonkulcs is mérséklődött 8-ról 7 százalékra, és a helyzetet nehezítette a font árfolyamának csökkenése a Brexit miatt.

 

 

A folyamatok ellenére a Ryanair tovább bővíti járathálózatát és növeli a kapacitásokat is. Mivel a többi európai légicég is ezt teszi, az árnyomás fennmaradhat. A Ryanair azzal számol, hogy még 2018-ban is csökkenni fognak a jegyárak, és ezt a folyamatot segítheti, hogy a charter utazások fókusza Törökországból, Egyiptomból és Észak-Afrikából Spanyolországra és Portugáliára tevődik át.

A Ryanair nem változtatott éves pénzügyi előrejelzésén: a március 31-ével záródó üzleti évre 119 millió utassal, 4 százalékkal csökkenő üzemelési költségekkel és 1,3-1,35 milliárd euró adózott eredménnyel számol.