Az alkalmazottak takarítják az Otopeni repülőteret

Forrás: turizmus.com

 2018. február 02. 13:27

A román közlekedési minisztérium rendkívüli vizsgálóbizottságot küldött a bukaresti Henri Coanda (Otopeni) repülőtérre, miután kiderült, hogy az ország legnagyobb légikikötőjének takarítását végző Romprest szerződése január 31-én lejárt, és nincs, aki fenntartsa a tisztaságot.

A kipattant botrány a román főváros két repterét – Otopeni, Baneasa – üzemeltető állami vállalat (CNAB) fején csattant, és most a bizottság keresi, ki a felelős azért, hogy sem a Romprest-szerződés meghosszabbításáról, sem új szolgáltató megbízásáról nem gondoskodtak időben.

Tűzoltó megoldásként a CNAB a saját alkalmazásban lévő belső biztonsági őröket, hordárokat, más dolgozókat kényszerített, hogy „önkéntesen” vállalják a takarítást. Ugyanakkor már közzé is tették, hogy 30 napra, azonnali határidővel, 91 takarítónőt vesznek fel.

Az ország legnagyobb légikikötőjének takarítását végző Romprest szerződése január 31-én lejárt.

 

Kérdés persze, hogy a közbeszerzési pályázatot az új szolgáltatóra, sikerül-e egy hónap alatt lezavarni.

Addig azonban várhatóan még nagyobb lesz a kosz a Henri Coanda reptéren. Kiszivárogtatott információk szerint a CNAB és az utasok eddig is elégedetlenek voltak a Romprest nyújtotta szolgáltatás minőségével, ráadásul mindezt drágán művelték. Könnyen elképzelhető, hogy a CNAB vezetősége nem tudott megegyezni az új, „kiszemelt” cégről, ezért futottak ki a határidőből.

A CNAB tavaly rekord mértékű, összesen 12.84 milliós utasforgalmat bonyolított, és 1.08 milliárd lejes forgalom mellett 389.7 millió lej profitot termelt, ami 45 százalékkal haladta meg a 2016-os eredményt.