Az Által-ér völgyi bicikliút győzelmét emléktábla hirdeti

Forrás: turizmus.com

 2020. május 30. 14:27

Emléktáblát avattak az a 2013-ban átadott Által-ér völgyi kerékpárúton, amely az idei Év Kerékpárútja szavazás nyertese lett.

A KTE Közlekedésbiztonsági Tagozata idén első alkalommal hirdette meg az Év Kerékpárútja pályázatot, melyen a lakosság által beküldött magyarországi kerékpárutakra lehetett szavazni. A kezdeményezés elsődleges célja a hazai kerékpáros turizmus népszerűsítése volt, ugyanakkor a pályázat emellett a közlekedésbiztonságra és a kerékpáros infrastruktúra fontosságára is felhívta a figyelmet. A program népszerűsítésében az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ is szerepet vállalt.

A Közlekedési Kultúra Napja Facebook-oldalán folyó szavazás során 5.494 kedvelés érkezett a 11 beküldött kerékpárútra. Az ország 7 megyéjéből beérkezett pályázatok közül a Tatabánya-Tata szakasz lett a nyertes több mint 1.405 kedveléssel.

Most ennek a győzelemnek állítottak emléket az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda közreműködésével az útvonallal érintett települések országgyűlési képviselője és polgármesterei, valamint a pályázat kiírásában részt vevő szervezetek képviselői.

Mostantól emléktábla hirdeti az első Év Kerékpárútja szavazás nyertesét, az Által-ér völgyi kerékpárutat

Fotó: Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda

„Nem véletlen, hogy ezt az utat választották az Év Kerékpárútjának. Ennek oka nemcsak abban keresendő, hogy maga az út nagyon szép, hanem számos érdekesség, látványosság található az út közelében. Ha egy család úgy dönt, hogy végigteker ezen az úton, akkor a Turul-szobor, a Viaferrata és a Vértesszőlősőn található előember, Samun felül megtekinthetik a festői környezetben lévő tatai Öreg-tavat és a várat” – osztotta meg gondolatait Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, aki Tatabányáról számos vendéggel együtt az ünnepségre is már kerékpárral érkezett.

A két város között futó kerékpárutat 2013-ban adták át. A 6,8 km-es szakaszon az autóforgalomtól elválasztva jó minőségű aszfalton lehet tekerni, ezért és természeti szépsége miatt a kerékpáron túrázók különösen kedvelik.

Az útvonal a Duna vonalát követő EuroVelo 6 nemzetközi kerékpárút része. A szabadidősport mellett sokan közlekednek rajta munkába, iskolába menet is. Az útvonal hossza és kiépítettsége miatt családoknak egynapos kirándulásra ajánlott.