Az amerikai cargo piac felé nyit a Budapest Airport

Forrás: turizmus.com

 2018. november 01. 16:09

Az új lehetőség azt követően merült fel, hogy a LOT egész évben üzemelő, közvetlen járatokat indított Budapest és New York, illetve Chicago között, Boeing 787 vagy 767 típusú repülőgépekkel, amelyek a rakterükben járatonként mintegy 10-12 tonna árut képesek szállítani.

A Budapest Airport és a LOT Lengyel Légitársaság légiáruért felelős felsővezetői amerikai üzletemberekkel, logisztikai vállalatokkal és export-orientált gyártókkal találkoztak, hogy beszámoljanak nekik a LOT és a budapesti cargo elosztóközpont által Közép- és Kelet-Európában nyújtott új lehetőségekről. Az egész évben üzemelő, közvetlen New York-i és chicagói járatok kiváló lehetőségeket kínálnak az amerikai cégeknek közép-európai ügyfeleik elérésére Budapesten keresztül, illetve azoknak a magyar vállalkozásoknak is, akik nagy értékű termékeiket légi úton szállítják. A magyar elektronikai, autógyártó és gyógyszeripari vállalatok hagyományosan cargo repülőgépekkel juttatják el termékeiket a világ különböző pontjaira, beleértve az Egyesült Államokat is.

A LOT egész évben üzemelő, közvetlen amerikai járatainak köszönhetően lehetőség van a bővülésre

Fotó: turizmus.com

„Célunk, hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret légiáru-elosztóközponttá fejlesszük, az export és az import terén egyaránt, Észak-Amerika és Közép-Kelet-Európa viszonylatában. A piaci felméréseink megerősítették, hogy a vonzáskörzetünkben évente mintegy másfél millió tonna légiáru-forgalom bonyolódik, ami jó alapot biztosít a meglévő cargo járatoknak, illetve új összeköttetések kialakításához is” – nyilatkozta René Droese, a Budapest Airport ingatlangazdálkodási és cargo üzletág-igazgatója a Magyarország New York-i Főkonzulátusa által tető alá hozott tárgyalás során.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér képviselői arra is felhasználták a mostani alkalmat, hogy bemutassák a 160 millió eurós BUD 2020 repülőtér-fejlesztési program keretében megvalósuló fejlesztéseket. Ezek egyik legfontosabbika, egy 20 000 négyzetméteres raktár már megvalósítás alatt áll a Cargo City projekt keretében, a szomszédos területen pedig hamarosan megkezdődhet egy 10 000 négyzetméteres épület kivitelezése a légiáru-szállítmányozók részére. A dedikált cargo üzemeltetők a tervek szerint a jövő év második felében vehetik majd birtokba az új raktárat, 32 000 négyzetméter új forgalmi előtérrel egyetemben, ami két F kategóriás (vagy Boeing 747-8F méretű) cargo repülőgép egyidejű kiszolgálását teszi majd lehetővé.