Az atlétikai vb-t is kiszolgálja a Mahart – podcast

Forrás: turizmus.com

 2023. március 17. 15:03

Április 7-től indul a nyári időszámítás a budapesti hajózásban, a Mahart PassNave Kft. menetrend szerinti és kirándulóhajói számos újdonsággal várják az érdeklődőket idén is. A részletekről Spányik Gábor ügyvezető beszélt a Trend FM műsorában.

Évente 250 ezer magyar és több mint 350 ezer külföldi veszi igénybe a Mahart PassNave Kft. hajójáratait, előbbiek leginkább a menetrendi és kirándulóhajók iránt érdeklődnek, utóbbiak pedig a városnéző programok, illetve Szentendre iránt. Ez is kiderül abból a rádióinterjúból, amelyben az idei újdonságokat, fejlesztéseket is sorra veszik.

Bár a Duna hajózása egész éves, április 7-től indul el a „nagyüzem”. Az útvonalakat illetően Budapest és a Dunakanyar a két leghangsúlyosabb terület.Budapesten nagyon keresettek a körjáratok, amelyeket több mint 30 hajó szolgál ki, és hétfő kivételével naponta, 4 és 5 alkalommal közlekednek idén. Ezzel nem mellesleg Németországtól a romániai Duna-szakaszig a Maharté a legnagyobb flotta – hangzott el a beszélgetésben. A körjárat azért is népszerű, mert a Margitszigettől a Nemzeti Színházig el lehet vele jutni, Budapest számos látnivalóját és kikapcsolódási helyszínét érintve. A kedvező árú közlekedés ráadásul a BKK-bérleteivel hétköznap ingyenesen igénybe vehető.

Szintén jelentős további potenciált lát az ügyvezető a Dunakanyarban, ahol az elmúlt években átfogó infrastruktúrafejlesztés zajlott, ezért idén várhatóan plusz járatokat indítanak. A tervek között az is szerepel, hogy Esztergomot jobban bevonják a forgalomba, nemcsak a dunakanyari útvonalakon, hanem a nemzetközi járatok esetében is. Ilyenként újdonság lesz ebben az évben a Twin City Linerrel közös Bécs–Budapest járat, amelynél Pozsonyban kapcsolódik be a közlekedésbe a Mahart szárnyashajója, és hozza az utasokat komáromi, esztergomi és visegrádi megálló után Budapestig. A szárnyashajózás egyébként a cég legnépszerűbb üzletága, ezért a flotta felújítása és modernizálása mellett döntöttek. Mint Spányik Gábor elmondta, az év folyamán a munkálatok tartalmazzák majd a belső terek teljes megújítását, és motorcsereprogram is indul.

Budapesten április 7-től indul be a hajózási „nagyüzem”

Fotó: 123rf.com

A nemzetközi forgalom kapcsán beszélt arról is, hogy a nagy szállodahajók biztonságos és utasbarát kikötéséért számos lépés történt az elmúlt években. Bár az áthelyezett hajókikötő el tudja látni funkcióját és innen lehet a legjobban biztosítani a buszok közlekedését is, kikötőből és fejlesztésből sosem elég, erről további részletek a podcastban hallhatók.

A kikötők kapcsán általánosságban Spányik Gábor úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi hálózat ugyan ki tudja szolgálni az igényeket, de a növekvő érdeklődés miatt a fejlesztések nem állhatnak meg. Ezért folyamatosak az egyeztetések, hogy mely Duna-szakaszokon mely kikötők szorulnak erre rá, és ott milyen hajók álljanak meg.

2023-ra remek szezont várnak. Spányik Gábor bízik a magyar utazóközönségben, és mint mondja, a Dunakanyar 72 települése is megérdemli, hogy meglátogassák. A cél az, hogy a magyar turisták száma legalábbis megközelítse a nemzetközi turistákét. Ehhez nagy lendületet adhat az augusztus 19. és 27. között zajló atlétikai világbajnokság is, a Nemzetközi Atlétikai Stadion megközelítéséhez ugyanis a Mahart PassNave is biztosít majd járatokat "nagyon jó menetidővel", érintve a főbb belvárosi felszállópontokat.

A teljes beszélgetést meghallgatható a podcastban.