Az Ebola és az afrikai turizmus

Forrás: turizmus.com

 2015. január 07. 15:39

Bár mostanában nem jelentettek Ebola-fertőzéses eseteket Kelet-Afrikából, beleértve Kenyát, Ugandát, Tanzániát, Ruandát és Etiópiát is, a világ számos országának turistái egy időre leírták egész Afrikát, mint turista célpontot.

Ez egyrészt a betegséggel kapcsolatos tájékozatlanságból fakad, másrészt abból a tényből, hogy fel sem tudjuk fogni, mekkora a távolság – több ezer kilométer – a fertőzött területektől, a kontinensen belül is – tájékoztatott Mike Mwangi, a kelet-afrikai Conference and Travel cég kereskedelmi igazgatója.

Jelenleg a nyugati parti Guinea, Libéria és Sierra Leone a leginkább fertőzöttek, amelyek távolabb vannak az említett keleti parti államoktól, mint mondjuk Párizs vagy London. Az Ebola a levegőben nem terjed, a legfontosabb, hogy a testnedvekkel ne kerüljünk kapcsolatba. Általában elég egy (vagy inkább napi több) alapos fertőtlenítő kézmosás és védve vagyunk – ám a fertőzött nyugati parti országokban ennek a lehetősége is sokszor hiányzik.

 

Amint Mike Mwangi hangsúlyozta, a hatalmas keleti partszakasz turisztikai szakemberei garantálják az utazók biztonságát és higiéniáját, különösen mióta 2014 júniusától a Kenya Airways szünetelteti libériai és Sierra Leone-i járatait, a kenyai egészségügyi minisztérium javaslatára.

Az Ebolát megsínylette egész Afrika turizmusa, beleértve még az észak-keleti országok beutazó forgalmát is, igaz ebben szerepet játszottak az elmúlt évek politikai viharai is.