Az egészség és a wellness felé fordulnak a luxusutazók – az ILTM World Tour tanulságai

Forrás: turizmus.com

 2020. december 03. 17:34

2021 második felére ismét növekedésnek indulhat a nemzetközi luxusutazási szektor iránti érdeklődés, 2022 pedig a koronavírus előtti állapotok helyreállításáról szólhat, amennyiben a globális járványügyi kockázat minimális szintre esik vissza, vagy megszűnik.

Mindez az idei ILTM World Tour luxusutazási kiállítássorozat alapján szűrhető le, amelyet ezúttal online rendeztek meg.

A résztvevők 2020. november-december között, a vásár három hete alatt, heti három napon találkozhattak három globális régió – Ázsia és Csendes-óceán (APAC), Európa – Közel-Kelet – Afrika (EMEA), Észak- és Dél-Amerika (Americas) – luxusutazásokra szakosodott turisztikai szakembereivel. A három globális régió 93 országából csaknem 1300 előre válogatott buyer vett részt a rendezvénysorozaton, amelyen összesen 151 ország 1230 kiállítója mutathatta be desztinációja és/vagy cége luxusturisztikai kínálatát.

Mindhárom héten a WOW Hungary imázsvideó volt látható az ILTM World Tour nyitóoldalán

Fotó: MTÜ

A meghívásos vásáron a Magyar Turisztikai Ügynökség részéről a luxusutazások terén leginkább érintett piacszakértők, valamint összesen hét magyar társkiállító vett részt. Mindhárom héten a WOW Hungary imázsvideó volt látható a vásár nyitóoldalán, mindhárom hétre feltöltésre került egy-egy 15 perces edukációs videó is az innovatív digitális study tour filmek közül Budapest és környéke térségről – francia, angol és kínai nyelven.

Az európai héten Ljubinkovic Iván, az amerikai héten pedig Sarmon Zsuzsanna tartott briefinget a média képviselőinek, kb. 20-25 főnek előadásonként. Egy-egy támogatott közösségi médiaposzt is megjelent Magyarországról az európai és az amerikai héten az ILTM 84 ezer fős követőtáborral rendelkező közösségi média felületein.

 

Ázsia és Csendes-óceán

Yao Yao

Fotó: MTÜ

Yao Yao, az MTÜ kínai piacért felelős szakértője az ILTM APAC hetén számos külföldi partnerrel folytatott megbeszéléseket, többek között indiai, kínai, kirgiz, dél-koreai, ausztrál, szingapúri, thaiföldi és Fülöp-szigeteki megkeresések is érkeztek hozzá.

Izbriszov Vitalij, az MTÜ orosz piacért felelős szakértője leginkább orosz és kazah partnerekkel tárgyalt.

Összességében mindketten azt tapasztalták, hogy az ázsiai országok szakemberei – és várhatóan utazói is – egyre inkább érdeklődnek Magyarország iránt.

Izbriszov Vitalij

Fotó: MTÜ

A luxusturizmus az ázsiai utazók számára eddig általában Budapestről szól, de egyre többen keresnek most olyan desztinációkat is, amelyek egy kicsit "elszigeteltebbek".

A legproaktívabb buyerek az indiaiak voltak, akik leginkább potenciális hazai szolgáltatókat kerestek.

Egy résztvevő magyar társkiállító a következő visszajelzést adta:

„Számunkra nagyon pozitív volt a részvétel az ILTM-en, mindhárom napon betelt a naptárunk egytől-egyig ígéretes partnerekkel, és kiemelten jó visszajelzéseket kaptunk a prezentációnk során bemutatott termékekre, ötletekre. Mindenképpen szeretnénk folytatni a már megkezdett aktivitásunkat az ázsiai piacokon.”

 

Európa – Közel-Kelet – Afrika

Ljubinkovic Iván

Fotó: MTÜ

Az ILTM EMEA hetén Izbriszov Vitalij és Ljubinkovic Iván, az MTÜ francia és BeNeLux piacokért, valamint a déli szomszédos országokért felelős piacszakértője összesen 60 új partnerrel épített ki kapcsolatot, elsősorban francia, valamint holland és belga agentekkel.

De Ljubinkovic Iván szerint nagy érdeklődést tanúsítottak Magyarország iránt Törökország és az Öböl-menti régió résztvevő szakemberei is.

Rendkívül biztató együttműködési lehetőségekről tárgyalt fontos OTA-kkal, többek között a Voyage Privee-vel, amely 2019-ben összesen 13 ezer vendéget hozott Magyarországra.

 

Észak- és Dél-Amerika

Az ILTM Americas hetén az MTÜ-t Sarmon Zsuzsanna, az észak-amerikai országokért felelős piacszakértő képviselte (a rendezvény még lapzártánk ideje alatt is tart). Mind a három magyar társkiállító nagyon sikeresnek értékelte a már eltelt napokat.

"A 2020-as online ILTM-en való részvételünket abszolút sikeresnek értékeljük. A találkozókat az offline kiállításhoz megközelítő hatékonysággal lehetett lebonyolítani.”

Sarmon Zsuzsanna

Fotó: MTÜ

“A megjelent közvetítők mindegyike kivár jelenleg, mivel partnereik/ügyfeleik bizonytalanok. Visszajelzéseik egybevágnak feltételezéseinkkel, miszerint az érdeklődések volumenének növekedése 2021 derekától várható, és a 2022-es egész év a stabilizálódás jegyében fog eltelni.”

„Ezúton szeretném megköszönni még egyszer egyrészről az MTÜ támogatását, másrészről pedig a részedről tanúsított, üdítően kezdeményező támogatást, segítőkészséget, továbbá a hatékony koordinációt – biztos kezekben éreztem magunkat!”

Az érdeklődők nagy hangsúlyt helyeztek a borra és a gasztronómiai élményekre (Balaton térség, Pécs térség, Tokaj és Nyíregyháza térség), a Covid-trendnek megfelelően mindenki érdeklődött a szabadtéri és aktív természeti programok iránt (a Hortobágy, a Tisza-tó, valamint a Balaton programjai), emellett hangsúlyosan szerepelt az egészségturisztikai téma, amely a luxusszegmensben inkább a wellness irányban érdekelte a vendégeket.

Az MTÜ szakemberei szerint a turisztikai szolgáltatóknak, de a desztinációknak is jelentősen frissíteniük kell az egészségmegőrzéssel kapcsolatos, illetve wellnessajánlataikat, hogy még nagyobb érdeklődést váltsanak ki a luxusutazók körében.