Negatív koronavírustesztet kér az Egyesült Államok a légi utasoktól

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2021. január 13. 16:33

Január 26-tól az Egyesült Államokba érkező összes légi utasnak negatív teszteredményt kell bemutatnia a beszállást megelőzően.

Az új utazási szabályok január 26-án lépnek hatályba, a koronavírustesztet az utazás megkezdése előtt legfeljebb 72 órával lehet elvégezni – írja a TTG. A COVID-19 tesztek ellenőrzése a légitársaságok feladata, beszállás előtt meg kell győződniük arról, hogy utasaik negatív teszteredménnyel rendelkeznek.

Ezen kívül az USA Betegségmegelőzési és Járványügyi Központja, a CDC azt is tanácsolja az utazóknak, hogy az érkezést követően 7 napig tartózkodjanak önkéntes karanténban, és csak a 3-5 napon belül esedékes újabb tesztelésre hagyják el tartózkodási helyüket.

A CDC szerint az utazás előtt és után elvégzett tesztek kritikus jelentőségűek a koronavírus behurcolásának megakadályozásában és a betegség terjedésének lassításában. A szervezet szerint “a stratégia összhangban van a világjárvány jelenlegi helyzetével, és hatékonyabban védi az amerikaiak egészségét."

usa_repter_utlevel_123rf

A negatív COVID-19 teszt igazolásának ellenőrzése a légitársaságok feladata lesz

Fotó: 123rf.com

Hangsúlyozták azonban, hogy a tesztelés nem szünteti meg az összes kockázatot, de ha a beutazók betartják a mindennapi óvintézkedéseket, például a maszkviselés és a társadalmi távolságtartás szabályait, ezzel az utazást biztonságosabbá tehetik. Így kevésbé terjed majd a vírus a repülőgépeken, a repülőtereken és a célállomásokon.

A lépést az Egyesült Államok Utazási Szövetsége is üdvözölte. A szervezet alelnöke, Tori Emerson Barnes szerint “a tesztelési követelménnyel egy újabb védelmi szintet biztosítunk a nemzetközi utasok számára.” Barnes hozzátette, hogy a lépést más, kockázatalapú döntéseknek kell majd kísérniük, például a nemzetközi beutazási korlátozások feloldásának és az érkezés utáni karanténkövetelmények megszüntetésének.

*

Frissítés:

Cikkünk megjelenése után a Discover America egyesület elnöke, Farkas Miklós (Lupus Travel) jelezte, hogy a Covid-19 kapcsán tavasszal bevezetett beutazási tilalom a schengeni térség országaiból változatlanul érvényben van, így Magyarországról továbbra sem lehet beutazni az Egyesült Államokba, még negatív teszt birtokában sem.