Az Egyesült Királyság vízumprogram bevezetését tervezi uniós fiataloknak

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 30. 13:53

Az Egyesült Királyság kormánya egy olyan rövid távú vízumprogram létrehozását fontolgatja, amely segítene megoldani a vendéglátóiparban jelentkező munkaerőhiányt.

A brit belügyminisztérium tárgyalásokat kezdeményezett néhány uniós országgal több ifjúsági mobilitási programról. A javaslatok lehetővé tennék a 18 és 30 év közötti fiatalok számára, hogy akár két évig is dolgozhassanak az Egyesült Királyságban anélkül, hogy meg kelljen felelniük a szakképzett munkavállalói vízum jelenlegi követelményeinek. A munkáltatók a programot arra használhatnák, hogy betöltsék a vállalkozásuknál az egyszerűbb pozíciókat – értesült a The New York Times.

A döntés – ha jóváhagyják – segítene az Egyesült Királyság vendéglátóiparának, amelyet súlyosan érintett a Brexit, a világjárvány és az elmúlt évek nem túl jó gazdasági helyzete. A vendéglátóipar az EU-ból érkező munkavállalók egyik kedvelt ágazata volt, de a Brexit után bevezetett új bevándorlási szabályok megnehezítették az uniós munkavállalók foglalkoztatását. A tavalyi évben ugyan csökkent az üres álláshelyek száma az ágazatban, azonban továbbra is munkaerőhiánnyal küzd. Az UKHospitality szakmai szervezet becslése szerint a vendéglátásban az üres álláshelyek száma mintegy 48 százalékkal magasabb, mint a járvány előtti időkben.

Az Egyesült Királyság vendéglátóiparát munkaerőhiány sújtja

Fotó: 123rf.com

 

Jelenleg a szakképzett munkavállalói vízum teszi lehetővé a munkavállalóknak, hogy az engedéllyel rendelkező foglalkoztatók (például szállodatulajdonosok, étteremvezetők) a vendéglátóiparban korlátozott számú munkakörben alkalmazzák őket bizonyos feltételek teljesülése esetén.