Az élményalapú tevékenységek felváltják a hagyományos utazási motivációkat

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 22. 13:03

A Mabrian Technologies 2019 óta elemzi az utazók viselkedésének alakulását és utazási motivációikat. Friss kutatásuk legfontosabb tanulsága, hogy a világjárvány lecsengése után az élményalapú tevékenységek nagyobb népszerűségnek örvendenek, mint valaha.

A spanyol illetőségű turisztikai elemző cég azt vizsgálta, hogy a világjárvány után észlelt utazási motivációk, szokások megmaradnak-e, vagy visszaváltanak-e a hagyományos turisztikai tevékenységek felé. A válasz érdekében elemezték az utazók viselkedését és preferenciáit világszerte. A megfigyelt időszakban (2019 első félévétől 2023 első félévéig) több mint 400 millió turizmussal kapcsolatos interakciót elemeztek a közösségi médiában.

A kutatásból levonható legfontosabb következtetés az, hogy az élményalapú tevékenységek vagy motivációk átveszik a hagyományos utazási motivációk helyét. Az „élményalapú” fogalom meghatározásaként a wellnesshez, az aktív életmódhoz, a természethez és a gasztronómiához kapcsolódó tevékenységeket vették figyelembe. A hagyományos utazási motivációk közé a művészettel, a kultúrával, a napozással, a családdal, a vásárlással és az éjszakai élettel kapcsolatos tevékenységeket sorolták.

A természetben töltött idő és az aktív életmód is fontosabb lett

Fotó: 123rf.com

 

Az adatok azt mutatják, hogy az élményalapú tevékenységek népszerűsége az elmúlt 4 évben 10 százalékponttal nőtt a hagyományos tevékenységekhez képest. 2023 júniusára az élménymotivációk aránya már majdnem fele-fele, ami rendkívül jelentős, mivel 2019 júniusában csak a művészetek, a kultúra és a napozás hármasa tette ki az utazási motivációk 41 százalékát.

Megnőtt az élményalapú tevékenységek jelentősége az utazók körében

Fotó: Mabrian

 

Carlos Cendra, a Mabrian marketing- és kommunikációs igazgatója kommentálja: "Az utazás módja folyamatosan változik. Nyilvánvaló a világjárvány és a bezártság ráébresztett minket arra, hogy mennyire fontos, hogy a szabadidőnkben élvezzük a természetet, jól érezzük magunkat és egészségesek legyünk. Mindez átragadt az utazók motivációira is."