Az elnöki irodák is látogathatók lesznek a prágai Hradzsinban

Forrás: MTI

 2015. november 11. 10:25

Korábban lezárt helyek lesznek rövidesen látogathatók a prágai várban, amely a cseh köztársasági elnök hivatalának is otthont ad.

Az új, egyórásra tervezett látogatások során az érdeklődők egyebek között megtekinthetik a Hradzsin azon részeit is, ahol jelenleg az elnöki hivatal működik és Milos Zeman államfő irodái vannak – közölte a cseh elnöki iroda honlapján. Bár az új látogatási útvonalat az elnöki iroda elsősorban diákoknak ajánlja, de a turisták előtt sincs lezárva. Az új útvonal olyan helyekre vezeti el a látogatókat, amelyeket a rendszeresen megtartott nyílt napok alkalmával is csak ritkán lehetett megtekinteni.

A hivatalban lévő elnök irodái mellett a látogatók megnézhetik Tomás Garrigua Masaryk, Csehszlovákia első elnökének lakását, dolgozószobáját és az általa használt reprezentációs termeket is. Masaryk egykori lakását és dolgozószobáját korhű állapotban őrizték meg a prágai várban.

A régi reprezentációs szalonokban kiállítást rendeznek az elnöki iroda levéltárának dokumentumaiból, valamint arról, hogyan alakult át a Hradzsin egykori Habsburg királyi székhelyből csehszlovák elnöki hivatallá.

Látogatható lesz ezentúl a Hradzsin moziterme is, amelyet a múlt század hatvanas éveiben hoztak létre néhány kisebb terem összevonásából. A várban első ízben 1943-ban létesítettek vetítőtermet, de az kisebb volt és másutt helyezkedett el, mint a jelenlegi moziterem.