Az eltűnt maláj utasszállító újabb roncsdarabjait találták meg

Forrás: MTI

 2016. szeptember 12. 16:54

Öt olyan roncsdarabot találtak Madagaszkár délkeleti részén, amelyek a két évvel ezelőtt eltűnt maláj utasszállítóból származhatnak. Kettőn égési nyomokat véltek felfedezni, ami utalhat arra is, hogy tűz okozta a repülőgép-balesetet.

A roncsdarabokat Blaine Gibson roncsvadász találta, aki már korábban is sikeresen fellelt a Malaysia Airlines MH370-es járatához tartozó részeket Madagaszkáron, sőt Mozambik partvidékén és az Ausztrália déli részén fekvő Kenguru-sziget partján is. Gibson szerint nem kizárható, hogy az égési nyomok a repülőgép lezuhanása után keletkeztek a két roncsdarabon, az is lehetséges, hogy tüzelőnek használták őket a madagaszkári tengerparton – jelentette a BBC brit közszolgálati adó internetes felülete.

Amikor még élt a remény...

Amikor még élt a remény...

A BBC szerint ha szakértők a két roncsdarab alapján mégis arra a következtetésre jutnak, hogy tűz ütött ki az utasszállítón, az új nyomként szolgálhat arra, hogy mi is okozta a szerencsétlenséget. A BBC megjegyzi, hogy a pilóta öngyilkosságáról szóló elmélet így kevésbé tűnik lehetségesnek, de továbbra sem kizárható.

Gibson a BBC-nek elmondta, hogy a roncsdarabokat elküldte az ausztráliai közlekedésbiztonsági hivatal (ATSB) szakértőinek.

A Malaysia Airlines maláj légitársaság Boeing 777-es típusú, Kuala Lumpurból Pekingbe tartó MH370-es járata 239 emberrel a fedélzetén 2014. március 8-án tűnt el röviddel a felszállás után, és a feltételezések szerint az eredeti útvonalról teljesen letérve, az Indiai-óceán déli részén zuhant le.

Egy augusztus elején közzétett, automata jeladók által sugárzott információk alapján készített szakértői jelentés szerint a gép "rohamosan vesztett magasságából", és nem irányítottan, hanem magatehetetlenül zuhant az óceánba.

Az eltűnt gép utáni kutatás már több mint két éve folyik az Indiai-óceán térségében, de egyelőre kevés eredménnyel. Malajzia, Kína és Ausztrália hatóságai a nyáron bejelentették, hogy a keresést felfüggesztik, amennyiben nem találják meg a gépet a még átfésülésre váró 10 ezer négyzetkilométeres övezetben.