Az Emirates már élesben teszteli a digitális útlevelet

Forrás: turizmus.com

 2021. április 15. 14:21

Az Emirates mai, Dubajból Barcelonába tartó járatának utasai elsőként próbálhatták ki a digitális útlevelet, melynek segítségével már a repülőtérre érkezés előtt egyszerűen megoszthatták teszteredményüket közvetlenül a légitársasággal.

Az Emirates ezzel megkezdte a Nemzetközi Légi Közlekedési Szövetség (IATA) Travel Pass applikációjának tesztelését élesben. Ahogy arról már beszámoltunk, az IATA Travel Pass egy olyan okostelefonos alkalmazás, amely segíti a felhasználókat utazásaik megtervezésében. Az applikációnak köszönhetően az utazók naprakészen tájékozódhatnak a beutazási szabályokról, illetve a célországokban előírt tesztelési és oltással kapcsolatos előírásokról.

A tesztelés első körben az Emirates Dubajból Barcelonába, valamint London Heathrow reptérről Dubajba közlekedő járatain zajlik, de hamarosan további útvonalakon is alkalmazzák majd. Az arra jogosult utasokat személyesen kérik meg, hogy töltsék le az alkalmazást, és utazásuk előtt regisztráljanak.

Az IATA digitális útlevelével a felhasználók igazolhatják, hogy rendelkeznek az adott országba belépéshez szükséges vírusteszttel, vagy megkapták a vírus elleni védőoltást. A rendszer arra is alkalmas, hogy a hatóságok és a légitársaságok ellenőrizzék ezeket az igazolásokat, továbbá az utasok egy helyen, digitálisan tárolhatják úti dokumentumaikat.  Az IATA tervei szerint a digitális útlevél globális alkalmazásával biztonságosabbá és kényelmesebbé válhat a nemzetközi légi közlekedés.

emirates_travelpass

A tesztelés első körben az Emirates Dubajból Barcelonába, valamint London Heathrow reptérről Dubajba közlekedő járatain zajlik

Fotó: Emirates

Az IATA Travel Pass applikáció ezen kívül arra is alkalmas, hogy tájékoztassa felhasználóját a legfrissebb, járvánnyal kapcsolatos hatósági előírásokról, hírekről, továbbá regisztrálni lehet vele a hitelesített tesztközpontokban, melyek megfelelnek a célország követelményeinek, a laborok pedig a teszteredményeket egyenesen a felhasználó okostelefonjára küldhetik.

Az Emirates a digitális útlevél mellett más utazási újításokat is bevezetett, többek között meghosszabbította a Covid-fertőzéssel kapcsolatos kórházi és szállásköltségekre is kiterjedő, minden utasra érvényes ingyenes utasbiztosítását és a 36 hónapon belüli átfoglalási lehetőséget is (azok számára, akik szeptember 30. előtt váltanak jegyet 2021. december 31-et megelőző utazásra).