Az épülő reptér támogatásáért lobbiznak a háromszékiek

Forrás: transindex.ro

 2019. február 05. 10:37

A háromszéki elöljárók levélben kérték Vasilica-Viorica Dăncilă miniszterelnököt, hogy a kormány támogassa a vidombáki nemzetközi reptér felépítését.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere levelében hangsúlyozza, a vidombáki légikikötő olyan infrastrukturális fejlesztés, ami túlmutat egy megyei fejlesztésen, az egész térség fejlődését szolgálja. „Ez a projekt az egész régiónak előnyére válik, ráadásul a közösség részéről is egyértelműen pozitív fogadtatású. Számokkal lehet igazolni, hogy egy reptér hatvan kilométeres körzetben hoz gazdasági fejlődést, tehát Kovászna megye direkt is érdekelt a felépítésében. Nekünk itt, Háromszéken fel kell készülni a reptér biztosította fejlődésre. Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy Brassó megye mellé álljunk, és támogassuk a reptér felépítését” – hangsúlyozta a reptér kapcsán Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

„Sepsiszentgyörgy számára mindenképpen előnyös a reptér közelsége, gazdasági és turisztikai szempontból is ki tudjuk használni. A brassói reptér olyan regionális projekt, amely azt is jelzi, hogy a helyi és megyei önkormányzati vezetők felmérték, nem lehet örökké Bukarestre várni, mert semmi nem fog történni. Vidombákon elindult az építkezés, zajlik az engedélyeztetési folyamat, elérhető közelségbe került a reptér befejezése, most már a kormánynak is lépnie kell, támogatni a helyi közösséget szolgáló beruházást” – nyomatékosított Antal Árpád polgármester.

Vidombáki utca

Fotó: Wikipédia

A két háromszéki elöljáró, csatlakozva a Brassó megyei önkormányzati vezetőkhöz, azt kéri a kormánytól, hogy a 2019-es költségvetésből 178.731.000 lejt különítsen el a Brassó-Vidombák Nemzetközi Repülőtér felépítésére. A levélben emlékeztetnek, ez az első olyan légikikötő, amit 1989 után építenek és amelyet központi költségvetésből egyetlen egyszer sem támogattak. A vidombáki repteret a Brassó Megyei Tanács kezdeményezte több mint tíz éve, hitelből és saját erőből kezdték el építeni, a tervek szerint 2 éven belül felszállhat az első repülő. Kovászna Megye Tanácsa és Sepsiszentgyörgy városa 3-3 millió euróval járul hozzá a reptér építéséhez, azzal a feltétellel, hogy ezt az összeget csakis a befejezéshez lehessen majd felhasználni.