„Az értékesítésben a személyes élmény meghatározó”

Forrás: turizmus.com

 2018. június 28. 14:25

Júniusban tanulmányi kiránduláson vett részt a Seychelle-szigeteken a Neckermann tíz értékesítője és az Ethiopian Airlenes képviselője a Seychelle-szigetek Turisztikai Hivatalának meghívására.

A tanulmányi kirándulást Bárdos Szilvia, a Neckermann marketing managere vezette, a nyolc napos program elsődleges célja a szigetek különböző szálláshelyeinek megismerése volt. Bár a Seychelles szigeteket adottságaik révén elsősorban nászutas desztinációként tartják számon, a helyi képviselők fontosnak tartották, hogy úgy mutassák be a lehetőségeket, hogy mindazok, akik a földi paradicsom vendégei szeretnének lenni, kíváncsiságuknak és érdeklődési körüknek megfelelő programokat találjanak.

Bécsi indulással és egy átszállással kell számolni annak, aki ide indul és az Ethiopian Airlenes-ra váltotta meg a jegyét. A 22.50-kor Bécsből felszálló gép – ami akár a Dreamliner is lehet – egy bőséges meleg vacsora után álomba ringatja az utasokat, akit mégsem, azt akár a legújabb mozifilmekkel szórakoztatja. A leszállást reggeli előzi meg. A Dreamliner legnagyobb újdonsága, hogy kompozit anyagokból épül fel: könnyebb, kevesebbet fogyaszt, messzebbre repül, kisebb a káros anyag kibocsájtása. Az utas pedig azt veszi észre, hogy nagyon kényelmes, tágas és modern. Az Ethiopian Airlenes sales managere, Kercs András igazi házigazdaként kísérte a csoportot az út során. Addis Abebába, az etióp fővárosba érve néhány órás várakozás után indult tovább a gép a célállomásra, Mahéra. Addis az utóbbi időben sokat változott, a színes forgatag, az utasok kavalkádja persze semmit, de az Addis-Abeba-i reptér (ADD) megújult, a nemzetközi utasok a Terminal 2-re érkeznek, és onnan is mennek tovább. A reptéren vannak boltok és kávézók, amelyek a helyi Birr-fizetőeszköz mellett a nemzetközi hitelkártyákat (de dollárt és eurót) is elfogadják. ADD-Seychelles között a menetidő 3:50 perc, amelyet Boeing 737-800-as repülőgéppel teljesít a légitársaság, ez már valóban csak néhány óra, hogy az álomszigetekre odaérjünk. A repülők Mahén landolnak, de aki szeretne, kis géppel, hajóval egyből tovább utazhat - mondjuk Praslinra vagy La Dique szigetére.

 

 

Bárhol is foglaljunk szállást, a gránitsziklás, púderhomokos, türkiz, kék és zöld színű óceán le fog mindenkit nyűgözni, ahogy a burjánzó, zöld növényzet is. Különbségek vannak azonban a szállodák között, és nem csak kategóriától függgően. Ne a reggelit nézzük, hol van többféle lekvár vagy hol finomabb a kávé – az ellátás ugyanis pazar, hanem az alapján döntsünk, milyen luxusra vágyunk. Eldugott, meghitt partszakaszú, barátságos és családias környezetre? Vagy gyarmati stílusban épült, időutazást ígérő, baldachinos ágyas intimitásra? Netán bungalót vennénk ki, saját kerttel, saját medencével? A Seychelles-i szállodák látogatása felér egy építészeti mini kurzussal, és akkor a belső enteriőrök változatosságáról még nem is beszéltünk. Az egyik szobában a zuhanyzót csak egy üvegfal választja el a természettől, a másikban, ha kedvünk van, mi lehetünk a hajóskapitányok, az ágy előtt áll a hatalmas kormány …

Az az elv, hogy az értékesítést a legjobban a személyes élmények teszik hatékonnyá, ezen a helyen nem duplán, de triplán érvényesül. Innen ugyanis nem lehet átlagos vagy szabványra épülő élményekkel távozni. Akik látták, minden utasukat ide fogják küldeni, ha elhangzik a kérés, hogy „Tudna nekem egy különlegesen szép és exkluzív helyet ajánlani?” A Seychelle-szigetek Turisztikai Hivatalának fontos kezdeményezése a szálláshelyek és a természeti adottságok bemutatásán túl a programkínálatban érhető tetten. Ezeket egyre komolyabban veszik, bővítve a kínálatot. Többféle „dzsungeltúra”, botanikus kert látogatás, növényismertető vár a kíváncsiakra, a tengeri kókuszt vagy a szerecsendiót, fahéjat természetes közegében felismerni nem kis látványosság. Van még itt rumlepárló (ami zseniális üzleti fogás, hiszen a szigeten nincs nádcukor, importálni kell), teknősfarm, és úgy elszórva az öblökben a korall, mint a Duna-parton a kavicsok…

A fővárosi program annak lesz igazán érdekes, aki szereti a francia gyarmati stílusú házakat nézegetni, élvezi a helyi piacot – friss halastul, fűszerestül, alkudozással, mert látnivaló azért itt, valljuk be, nem sok akad. Ha megkérdezték volna tőlünk, mi vajon mivel „adnánk el” a desztinációt, biztos mondanánk, hogy kóstoltassunk itthon kapott mangót és helyit, készüljön szelfie a pálmafák benyúló ága alatt, amit azonnal posztolunk a barátainknak, és mindenképp Etiópián keresztül utazzunk, hogy érezzük: a világ másik pontja vár minket, Afrikától alig néhány órányira.