Az érzelmekre és a helyi értékekre épít a német turizmus

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2020. december 15. 19:16

A koronavírus okozta utazási korlátozásokra az érdeklődés folyamatos fenntartásával reagált a Német Turisztikai Hivatal (DZT). Jövőre a helyi értékeket, a fenntarthatóságot és a fürdőkultúrát állítják fókuszba – tudtuk meg Czeiszing Miklós képviseletvezető online évértékelőjéből.

Németországban töretlen volt a turizmus növekedése egészen 2020 februárjáig, a koronavírus-járvány kitöréséig. 2017-ben 83,9 millió, 2019-ben pedig már 89,9 millió vendégéjszakát realizáltak. A DZT magyarországi képviselete büszke arra, hogy Magyarországról 843 ezer vendégéjszakát sikerült generálni 2019-ben, ez a teljes német forgalom 1 százaléka, amivel a küldő országok rangsorában a 25. helyen állt hazánk. Az utolsó tíz évben, 2009 és 2019 között 80%-kal  nőtt a magyar vendégéjszakák száma Németországban – idézte fel a „békeidőket" Czeiszing Miklós online prezentációjában.

A német turizmus alakulása

Forrás: DZT

A pandémia azonban a német turizmust sem kímélte: 2020. január és szeptember közel 60%-kal esett vissza a német forgalom, ezen belül a magyar vendégéjszakák száma 57%-kal csökkent. Ez a szám december végéig még bizonyosan tovább romlik a pandémia második hulláma miatt – tette hozzá a szakember. (Amint arról már beszámoltunk, szerdától újra teljes korlátozást vezetnek be Németországban.)

 

2021-ben is folytatódik a Beethoven-év

A Német Turisztikai Hivatal az érzelmekre ható, ismeretterjesztő kampányokkal igyekezett az év során fenntartani a turisták érdeklődését. A tavaszi lezárások és utazási korlátozások után azonnal elindított Discover Germany From Home kampány Németország virtuális felfedésére csábított az otthoni karosszékből, az első hullám lecsengése után pedig, nyártól az „álmok valóssággá válnak" mottóval (Germany Dreams Become Reality) többek között a kastélyok, parkok, túrautak bemutatásával adott inspirációkat az útrakelőknek. Az őszi, második hullám azonban gyorsan felülírta a terveiket, így a kommunikációjukban visszatértek az online térben zajló „kanapéturizmushoz".

Beethoven szobra szülőházának udvarában

Fotó: DZT

A járvány ellenére is folytatták a 2020-ra betervezett tematikus kampányokat, az egyiknek az apropója Németország újraegyesítésének 30. évfordulója, a másiké pedig Beethoven születésének 250. évfordulója. A Beethoven-témaévet nem tudták kiteljesíteni a koronavírus miatt, ezért a programok átcsúsznak 2021-re is, országszerte felidézve azokat a német helyszíneket, tájakat, víziókat, amelyek meghatározták a zeneszerző életét.

 

Fókuszban a helyi értékek

A képviseletvezető tájékoztatójából kiderült, a DZT-nél már kidolgozták a jövő évi kampányokat, amelyek közül kiemelkedik a helyi hagyományokat és a fenntarthatóságot zászlajára tűző German Local Culture elnevezésű. A kampány célja, hogy megismertesse a látogatókat Németország azon szegleteivel, ahol a helyi értékeket fokozottan ápolják. Ez magába foglalja az építészetet – gondolunk csak arra, mondta Czeiszing Miklós, mekkora különbség van az északi Hanza városok piros téglás házai, Bajország barokk városai és a tipikus német fagerendás épületek között  –, a kézművességet, a népviseletet, a regionális zenei rendezvényeket, a hagyományokat a trendiséggel ötvöző éttermeket és a helyben készült termékeket is.

A zöld turizmus, a fenntarthatóság, a természet védelme a német turizmusban egyébként is már évek óta kiemelt hangsúlyt kap – mutatott rá Czeiszing Miklós.

Czeiszing Miklós (alul középen) bemutatja a German Local Nature kampány elemeit az online tájékoztatón

Fotó: turizmus.com

Hasonlóképpen fontos kampány lesz a német fürdőkultúra népszerűsítése. Ki ne ismerné például az értágító hatású Kneipp-kúrát, amelynek megalkotója a német Joseph Kneipp? Németország azonban nemcsak a híres északi fürdővárosaival és a klasszikus kezelésekkel csábít majd, hanem a lelassulást segítő kínálatával is, mint a gyógynövénytúrák, erdőfürdőzés, elvonulás egy kolostorban, vagy az én-idő.

A németek várakozásai szerint a szabadidős turizmus a jövő év második felétől állhat lábra, de a felépülés hosszú lesz: a 2019-es vendégéjszakaszám elérése 2024 első féléve előtt nem várható, az üzleti turizmus pedig még később fog kilábalni a válságból – vetítette előre a képviseletvezető. Czeiszing Miklós ugyanakkor optimista, mert a felmérések szerint az utazni vágyó emberek rajtra készen állnak, várva a „startpisztoly eldörrenését", hogy újra utazhassanak. Az oltás megjelenése pedig felgyorsítja majd a visszatérést – bizakodott.