Az Északi-sarktól Szenegálig az 1000 Úttal

Forrás: turizmus.com

 2015. február 19. 21:05

Az 1000 Út Utazási Iroda komolyan veszi, hogy „a név kötelez": most idei kínálatuk jelentősen bővült, már messze nemcsak Oroszország és a szovjet utódállamokkal foglalkoznak. Idén azzal rukkoltak elő, hogy valamennyi kontinensre szerveznek utazásokat, ráadásul azok legkülönlegesebb helyeire.

A most megjelent, ránézésre vékonyka katalógusba az egész világ belefért, valamennyi kontinens. Felsorolni is nehéz azokat az érdekes programokat és útvonalakat, amelyek közül a sokat látott ínyencek is biztosan találnak kedvükre valót. A jellemzően a viszonteladó partnerekre támaszkodó tour oprator igyekezett azokat a desztinációkat lefedni az idei kínálatban, amelyek eddig nem voltak elérhetők a hazai piacon, vagy ha igen, kevésbé jó ár-érték aránnyal – tudtuk meg Oleg Ermilov ügyvezetőtől.

Programjaik legnagyobb különlegessége, hogy minden ízükben érvényesül az adott ország egyedisége és jellegzetessége, és minden esetben igyekeznek minél magasabb minőséget és teljesebb élményt adni a lehető legkedvezőbb áron. A színvonal magasan tartásában óriási szerepet játszanak idegenvezetőik is, akik minden desztinációban az országot, annak történelmét, geográfiáját, szokásait, helyi viszonyait jól ismerő szakemberek, gyakran történészek, régészek, kutatók. A legtöbb útnál kis létszámú csoportokat visznek, viszont az utak 10 főtől már elindulnak.

Az idei évben egyszerre kínálják a tőlük megszokott klasszikusokat, és az egzotikus vagy kalandos újakat.

A legnagyobb újdonság Afrika, ezen belül is Szenegál, Ghána, Uganda, a Dél-afrikai Köztársaság és Madagaszkár. Az útvonalak mindenütt lenyűgözőek. Szenegálban érkezéskor kiválasztják az utasok a nekik leginkább tetsző kelméket, s mire elutaznak, a helyi szabók tradicionális ruhákat varrnak belőlük. Részt vehetnek Sabar (tradicionális, kongaszerű dob) oktatáson, és ellátogathatnak ahhoz a tóhoz, amely nyáron a moszatok miatt rózsaszínű. Ugandában testközelből találkozhatnak gorillákkal, Dél-Afrikában a Kalahári-sivatag nemzeti parkjában szállhatnak meg, és találkozhatnak Afrika minden nagyvadjával a nappali és éjszakai vadlesek alkalmával.

 

A tour operator erősített Délkelet-Ázsiában is, Burma, Pápua Új-Guinea igazi különlegesség, utóbbiba akkor viszik az utasokat, amikor a Goroka fesztiválon minden helyi törzs teljes harci díszben és festékben mutatkozik be hagyományaival, táncaival.

Közép- és Dél-Amerikában kisebb és nagyobb körutakat is szerveznek, a leglélegzetelállítóbb a 22 napos nagykörút, amely 7 országot érint 22 nap alatt.

Mongóliában, ahol körülbelül 1 fő az egy négyzetkilométerre eső emberek száma, a természet és a helyiek életmódja ígér érdekes élményeket, az út érinti a Bajkál-tavat és Irkutszkot is.

Az idei katalógusba is bekerültek az igazi különlegességek is, mint az Atomjégtörővel az Északi-sarkon, az Antarktiszi kalandok, Alaszka, Grönland vagy a Spitzbergák.

Szentpétervár és Moszkva több kombinációban is elérhető, közvetlen járatokkal, előbbinél belvárosi, utóbbinál belvároshoz közeli hotelekkel. Újdonság, hogy a két város kombinálásánál a távolságot expresszvonattal teszik meg, a 600 kilométert mindössze 4 óra alatt. A vonat a belvárosból indul és oda is érkezik, az utasok többet látnak az országból, időt spórolnak, kényelmesen utaznak, és még gazdaságosabban is.

 

Szintén érdekes program és népszerűnek ígérkezik a transzszibériai expressznek egyfajta instant változata, amely Moszkvából a Bajkál-tóig, Irkutszkig visz, érint minden fontos  állomást, viszont lényegesen elérhetőbb áron. Ugyanakkor kínálnak utazást a teljes útvonalra is, az Orient Expresszen.

Új a katalógusban Kamcsatka, a füstölgő vulkánok, gejzírek, lazacra vadászó medvék otthona. A vadregényes tájon az utasok is foghatnak lazacot a gyorsfolyású, tisztavizű folyókból, együtt a medvékkel.

Nagyon népszerű, és ezért az idei kínálatból sem hiányozhat Örményország, Grúzia, Azerbajdzsán és Irán, ezek sokféle kombinációban elérhetők, minden információ megtalálható az iroda weboldalán.

 

Szintén nagyon népszerű, s a katalógusbemutatón a hallgatóságot is egyértelműen lenyűgözte Üzbegisztán, ahol talán a legnagyobb az egy négyzetméterre eső világörökségi helyszínek száma. Az ország minden ízében érezhető a keleti varázs, az emberek tiszták és kedvesek, a higiénia és a közbiztonság kifogástalan, a természeti és építészeti látnivalók mesébe illőek. Külön izgalmas, hogy egy éjszakát az utasok nomád körülmények között jurtában töltenek a vörös Kizilkum sivatagban.