Európa leállítaná a légi közlekedést a dél-afrikai régióból az új mutáns miatt (frissítve)

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. november 26. 10:05

Az Európai Bizottság a légiközlekedés leállítását javasolja a dél-afrikai régióból és valamennyi érintett országból a koronavírus egy újabb variánsa miatt – jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken.

Ursula von der Leyen nyilatkozatában közölte azt is, hogy a tudományos világ támogatja az óvintézkedést, ahogyan a koronavírus-járvány megállítását célzó beoltás fontosságát is hangsúlyozza.

Emlékeztetett: az uniós bizottság és a gyógyszergyártó vállalatok között korábban létrejött megállapodások kimondják, hogy a vakcinákat azonnal hozzá kell igazítani az új vírusváltozatokhoz, amint azok megjelennek. Hangsúlyozta, hogy az érintett országokból érkező, vagy hazatérő utasoknak be kell tartaniuk a szigorú karanténszabályokat.

Von der Leyen a járvány visszaszorítását célzó szabályok betartására szólított fel, és a beoltás fontosságát hangsúlyozva hozzátette: az ismétlőoltások még jobb védelmet nyújtanak a koronavírussal szemben.

A német BioNTech szóvivője pénteken közölte, hogy az új vírusvariáns egyértelműen különbözik az eddigi változatoktól, mivel további mutációkat tartalmaz a tüskefehérjében. A vállalat azonnal elindította a vizsgálatokat, amelyek eredménye legkésőbb két hét múlva várható. Ezekből az adatokból kiderül, hogy a B.1.1.529 lehet-e menekülő (escape – az oltás révén termelődő ellenanyagok elől kitérő) variáns, amely szükségessé teszi a Pfizer-BioNTech oltóanyag módosítását.

Tájékoztatása szerint a Pfizerrel már hónapokkal korábban felkészültek egy escape-változat felbukkanására. A világhírű magyar kutató, Karikó Katalin vezetésével kifejlesztett, hírvivő RNS (mRNS) nevű technológiára épülő vakcinát hat héten belül lehet hozzáigazítani az új variánshoz. A módosított oltóanyag első tételeit 100 napon belül lehet szállítani.

Az új variáns időközben Európában is megjelent, Frank Vandenbroucke belga egészségügyi miniszter pénteken közölte, hogy a koronavírus minden eddiginél fertőzőbbnek tartott új, B.1.1.529 kódjelű változatának egy pozitív esetéről tudnak Belgiumban. A fertőzést egy külföldről hazatérő utas november 22-én végzett vírustesztje mutatta ki.

Többek között az Index számolt be arról, hogy több ország azonnali szigorításokat vezetett be. Így például Csehországban bejelentették, hogy szombattól senkit nem engednek be az országba, aki azt megelőzően 12 óránál hosszabb időt töltött el a fent említett államok valamelyikében. Németország pedig péntek éjjeltől már csak német állampolgárokat enged be Dél-Afrikából; nekik is kötelező lesz egy kéthetes karantén, még akkor is, ha be vannak oltva.

Az uniós bejelentést megelőzően több ország, köztük az Egyesült Királyság, Szingapúr és Izrael már csütörtökön utazási korlátozásokat rendelt el több afrikai országgal szemben: Dél-Afrikából, Mozambikból, Namíbiából, Lesothóból, Botswanából, és Eswatiniből – az egykori Szváziföldről – és Zimbabwéből függesztették fel a légiközlekedést.

Új, aggodalomra okot adó variánst fedeztek fel a Dél-afrikai Köztársaságban

Fotó: 123rf.com

A Dél-afrikai Köztársaság illetékes hatóságai csütörtökön számoltak be arról, hogy az országban a koronavírus új variánsát fedezték fel, amely a B.1.1.529 nevet kapta. A közlés szerint az új variáns aggodalomra ad okot, mert több mint harminc mutációval rendelkezik, amelyek szokatlan mintázatba rendeződtek. Ennek következtében a variáns könnyebben kikerülheti a szervezet immunválaszát, valamint gyorsabban terjed a fertőzés.

A BBC brit közszolgálati médiatársaság által csütörtökön idézett szakértők szerint az új változat mutatja az eddigi legnagyobb számú mutációt az eredeti koronavírus-variánshoz képest, és most elsősorban azt kell vizsgálni, hogy nem tud-e valamilyen mértékben áthatolni a koronavírus ellen jelenleg használatos oltóanyagok nyújtotta védelmen.

***

Frissítés: A BBC szerint az Európai Unió tagállamainak vezetői péntek este  megállapodtak abban, hogy a WHO által omikronnak elnevezett vírusvariáns megjelenése miatt beutazási tilalmat rendelnek el a következő országokkal szemben: Dél-Afrika, Mozambik, Namíbia, Botswana, Eswatini, Lesotho, Zimbabwe.

 

Egyesült Királyság: hat ország kerül fel a vörös listára

November 26., péntek déltől Dél-Afrika, Botswana, Lesotho, Eswatini, Zimbabwe és Namíbia is felkerült az Egyesült Királyság vörös listájára. Ez azt jelenti, hogy azok a nem brit és ír állampolgárok, akik az elmúlt 10 napban ezekben az országokban jártak, nem léphetnek be Angliába – közölte a TTG turisztikai portál.

Azoknak a brit állampolgároknak, akik vasárnapig az említett országokból hazatérnek, 10 napig otthoni karanténban kell maradniuk, és a 2., majd a 8. napon PCR-tesztet kell elvégeztetniük. Vasárnaptól (november 28.) az utasoknak 10 napra szállodai karanténba kell vonulniuk, melyet maguknak kell finanszírozniuk.

A beutazási korlátozásokon kívül vasárnap délig ideiglenes tilalmat vezetnek be a dél-afrikai régióból érkező kereskedelmi és magánrepülőgépekre.


Izrael: belépési tilalom hét országból

Izrael ugyancsak csütörtökön jelentette be, hogy Dél-Afrika és hat másik afrikai ország – Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambik, Namíbia és Eswatini - felkerült a "vörös" országok listájára – írja az eTurboNews turisztikai portál.

Ez azt jelenti, hogy az izraeli állampolgárok nem utazhatnak be ezekbe az országokba, hacsak nem kapnak külön engedélyt az izraeli egészségügyi minisztériumtól.

A listán szereplő dél-afrikai országokból hazatérő izraelieknek 7-14 napot kell karanténszállodában tölteniük érkezésük után. Az ezekből az afrikai országokból érkező, nem izraeli látogatók pedig nem léphetnek be Izraelbe – közölte a miniszterelnöki hivatal.