Erdei Bálint: Az idegenvezetők mosolya és a buszsofőrök profizmusa is kell a vendégélményhez – podcast

Forrás: turizmus.com

 2023. január 25. 09:39

A turistával személyes kapcsolatba kerülő szolgáltatók tehetik igazán feledhetetlenné az utazást – hangsúlyozta Erdei Bálint, a MUISZ általános alelnöke, a Cityrama ügyvezetője a Trend FM „Minőség a turizmusban” sorozatában.

„Óriási az a hozzáadott érték, amit a felkészült idegenvezető, a professzionális buszsofőr vagy a repülőtéren kedvesen mosolygó hosztesz nyújthat a vendégeknek” – emelte ki a személyes élmények és a helyiekkel folytatott beszélgetések fontosságát a szakember Érczfalvi András műsorvezető felvetésére válaszolva. Meggyőződése, hogy a jó minőségű szolgáltatások és attrakciók mellett a vendégekkel kapcsolatba kerülő személyek kínálhatnak olyan boldogságpillanatokat, melyek örök élménnyé tehetik az utazást. A beszélgetés során kiemelték: a digitalizáció ugyan sok szempontból megkönnyíti az életünket, a személyes kapcsolatokat nem pótolhatja és ezek fontosságát nem veszélyezteti. A fiatalok által előszeretettel használt városnéző applikációk például nagyon hasznosak lehetnek, de nem adhatnak annyi pluszt az utazáshoz, mint amennyit egy felkészült idegenvezető vagy egy lelkiismeretes concierge.

Előbbiekkel kapcsolatban a műsorban elhangzott, hogy a pandémia miatt új állást keresők egy része visszatért eredeti hivatásához, mások szabadidejükben, hétvégenként vállalnak csoportot. „Speciális tudású idegenvezetőből most is kevés van” – állapította meg a műsorban Erdei Bálint, aki a szakma működését meghatározó, új jogszabály mellett a naprakészség, a felkészültség és a folyamatos képzés fontosságát is hangsúlyozta.

A Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány kurátori pozícióját is betöltő szakember 2023-mal kapcsolatban bizakodó, meglátása szerint a piac visszarendeződése folyamatos, egyre több olyan egyéni vendég érkezik újra Magyarországra, akinek a kultúrafogyasztási és költési szokásai hasonlóak a 2019-es állapothoz. A szakma a Távol-Keletet és az USA-t illetően is optimista, hiszen Tajvan és Hongkong elkezdte tervezni az utakat és megvan az esélye, hogy tavaszra Kína is elinduljon. A turistamágnesnek számító attrakciók között meg kell említeni a jó hírünket évek óta messzire vivő karácsonyi vásárt, a Magyar Zene Házát és a teljes Liget-projektet, de az úthálózat fejlesztésének és az applikációknak köszönhetően a kerékpáros turizmus is erőteljesebben jelenhet meg, mint korábban.

Hogy a jó minőségű szolgáltatások és attrakciók mellett mire van még szükség ahhoz, hogy feledhetetlen élményekkel térjenek haza a hozzánk érkezők, kiderül a műsorból, melyet itt tudnak meghallgatni.