Az infektológus még nem venne repjegyet nyárra

Forrás: turizmus.com

 2021. február 19. 13:34

Szlávik János infektológus, a Dél-pesti Centrumkórház főorvosa aggasztó tendenciának véli, hogy jelentősen megnőtt a kórházba és az intenzív osztályra kerülők száma. Ha ez a trend így folytatódik, jó darabig nem fogunk utazni sehova – mondta egy utazással kapcsolatos webináriumon.

Az infektológus főorvost vakcina és utazás témában kérdezték a Weco-Travel webináriumán – adott róla hírt a napi.hu.

Szlávik János úgy véli, hamarosan oltásbőség lesz, azonban egyelőre nem ott tartunk, pedig a harmadik hullám miatt fel kellene gyorsítani a folyamatot, és enélkül nem is utazhatunk – hangsúlyozta.

Az infektológus a nemzetközi oltási könyvvel kapcsolatban fenntartásainak adott hangot.

Komoly diplomáciai dilemmákhoz vezethet, hogy a szegényebb országok nem engedhetik meg maguknak a vakcinavásárlást nagy mennyiségben, de az is lehet, hogy szervezési hiányosságok miatt nem mennek az oltások egy országban, szerinte ezért nem lehet az adott állam polgárait büntetni. Egy ilyen kártya hamisítható is, nem véletlenül ódzkodik a világ egy nemzetközi oltási lapocskától – mutat rá a szakember.

Az infektológus a nemzetközi oltási könyvvel kapcsolatban fenntartásainak adott hangot

Fotó: 123rf.com

A beharangozott magyarországi plasztikkártyáról úgy vélte, azzal várhatóan csak a védettséget lehet igazolni, de azt nem, hogy oltással, milyen vakcinával, vagy esetleg a betegség átvészelésével szerezte-e valaki.

A szakember azt jósolja, hogy akkor jön meg az emberek oltakozási kedve, ha az országban majd csak azt engedik utazni, moziba, szállodába, étterembe menni, aki ilyennel rendelkezik.

A határok megnyitására vonatkozóan elmondta, a járvány elején még bízott benne, hogy nyárra rendben leszünk, majd nyár végére tolta az időpontot. A jelen helyzet alapján azonban Szlávik inkább őszre teszi a nyitást. Ő még nem venne repülőjegyet nyárra – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva igazat adott a vendéglátósoknak a nyitással kapcsolatban, szerinte megoldható lenne a távolságtartás és fertőzés megakadályozása működő egységekben is, ám ezek egészségpolitikai döntések – hangsúlyozta.

Szlávik arról is beszélt, az osztályán jelentkező maláriagyanús, vagy más egzotikus utazási betegségekkel jelentkezők növekvő számából látszik, hogy a magyarok most is utazgatnak távoli helyszínekre, Közép-Amerikába, Tanzániába, más afrikai országokba, még Dél-Afrikába is.

Ez nagy jövés-menés pedig nem tesz jót a vírusmutációnak és a behurcolásnak – figyelmeztetett az infektológus.