Az LMBTQ turizmus jó üzlet

Forrás: turizmus.com

 2019. február 24. 11:17

Országonként a lakosság átlag 5 százaléka tagja a szivárványszínű csoportnak. Utazási szokásaik eltérnek a szokásos turista attitűdöktől, méghozzá pozitív értelemben.

Csak Kínában 65 millió ember él, akik az LMBTQ társadalom tagjai, egész Ázsiában több mint 160 millió. Indiában, ahol csak nemrég vállalhatták fel nyíltan másságukat az érintettek, ma még felbecsülhetetlen számú lakos tartoznak e körbe. Országonként a lakosság átlag 5 százaléka tagja e szivárványszínű csoportnak. Utazási szokásaik eltérnek a szokásos turista attitűdöktől, méghozzá pozitív értelemben: sokat költenek, évente kétszer-háromszor utaznak, szeretik a minőséget, márkahűek, nyitottak a kulturális rendezvényekre, gasztronómiai különlegességekre.

Minderről az Utazás kiállítás egyik legérdekesebb szakmai értekezletén hallhattunk bővebben adatokat. Erdei Zsolt, a Humen Media Group ügyvezetője, a Humen Travel Turisztikai Egyesület elnöke vázolta fel e kör gazdasági helyzetét és turisztikai szokásait, itthon és világszerte.

Az Utazás kiállításon immár harmadik alkalommal rendeznek Gay Travel Dayt, és most minden eddiginél több szakember hallgatta meg az előadásokat. Megtudhattuk egyebek között, hogy a magyar LMBTQ közösség több mint egyharmada utazik rendszeresen, valamint hogy utazásaik során előnyben részesítik az LMBTQ-barát desztinációkat, hoteleket márkákat és szolgáltatásokat. Különösen fontos számukra a social media.

Magyarország a közepesen toleráns országok közé tartozik

Fotó: pexels.com

Az úti célok között dominálnak a hétvégi kirándulások, fesztiválok, a wellness hétvégék, és természetesen a Pride felvonulások. A fiatalok sokkal könnyebben coming out-olnak, azaz vallják meg érzelmi irányultságukat, az idősebbek azonban még megszokták, hogy elítélik őket emiatt, ezért közülük kevesebben vállalják fel nemi identitásukat. Megismerkedhettünk a  Pink Marketing és a Pink Money fogalmakkal is. Az európai kirándulások között kedvelt a Budapest-Barcelona-Berlin háromszög, olykor kiegészülve a negyedik B-vel, Brüsszellel.

Az LMBTQ turizmus nem egyenlő a szexturizmussal, ahogyan ezt sokan gondolják. A turisták több mint fele a családjával, a párjával utazik. Hallhattunk a részletes költekezési szokásokról, konkrét kampányokról, filmeket, reklámokat láthattunk a világ legnagyobb márkáitól, és beszámolót a sikeres hazai kommunikációs metódusokról is.

Magyarország a közepesen toleráns országok közé tartozik Erdei Zsolt szerint, míg Málta, a téma szakértői szerint a világ legtoleránsabb országa. Erről Hangya Edina, a Máltai Turisztikai Hivatal képviseletvezetője beszélt. Ez a tolerancia abból a szempontból is érdekes, mert Málta köztudottan erős katolikus ország, amely csak pár éve ismerte el a válást. Sok ezren választják például az LMBTQ csoport tagjai közül a bájos szigetországot nászútra.

Váradi János, az El Al légitársaság magyarországi igazgatója azt hangsúlyozta: számukra minden utas egyenlő, a sokszínűség hívei, de a legfontosabb szempont  a biztonság, és ezt mindenkinek garantálják.

E turisztikai szegmens kiemelten jelenik meg az ITB Berlin kiállításon, a világ vezető idegenforgalmi szakvásárán. Az LMBTQ réteg tagjai itt évtizedek óta megbecsültek, mint igényes turisták, amit jelez, hogy impozáns standjuk idén is a vásár közepén helyezkedik el. A szakmai konferenciára  Magyarországra érkezett Thomas Bömkes, az ITB Berlin LMBTQ tanácsadója, a müncheni Diversity Tourism GmbH igazgatója, aki előadásában hasonló megállapításokat tett e célcsoport utazási szokásairól, mint Erdei Zsolt.

Ma már több mint 15 neves magyar szálloda és vendéglátó hely az, amely nemcsak hogy szívesen látja ezt a kört a falai között, de felismerte, mekkora üzleti lehetőségről van szó, köztük a Mellow Mood Hotels, a Riverride, a Zsidai csoport, a Szamos Marcipán, a Kiosk.

A prezentációk után Erdei Zsolt moderálásával kerekasztal beszélgetés kezdődött Budapest idegenforgalmáról, különös tekintettel arra, hogy az LMBTQ turizmus milyen új lehetőségeket nyithat a fővárosnak és a turisztikai szolgáltatóknak.

Bak Judit, a Szamos Manufaktúra pr menedzsere, Szerepi Szabolcs, az Antré étterem ügyvezetője, Erdős Gábor, a Casati Budapest Hotel igazgatója és Német G. Dániel, a Night Embassy of Budapest szóvivője mindnyájan megállapodtak abban, hogy olykor felbukkan az overtourism jelenség, de okos szervezéssel ez kiküszöbölhető. Sok a kiaknázatlan lehetőség általában Budapest turisztikai potenciáljában, még inkább abban, hogy a kisebb-nagyobb vállalkozások az LMBTQ csoport turisztikai szerepét felismerjék, és gazdasági előnyöket lássanak meg e réteg nívós kiszolgálásában.

Kapcsolódó cikkek

Pink marketing

2018. január 31.