Az olaszoknak csak 3 százaléka utazott külföldre idén nyáron

Forrás: MTI

 2020. szeptember 09. 16:02

Az olaszoknak csak 3 százaléka töltötte idei nyári szabadságát külföldön az ENIT adatai szerint, miközben az olaszországi repülőterek 140 millió utast veszítettek.

Az Olasz Nemzeti Turisztikai Hivatal (ENIT) felmérései azt mutatják, hogy az olaszok az idei járványhelyzetben majdnem kivétel nélkül hazai nyaralást választottak. Csupán 3 százalékuk utazott külföldre, és többségük európai célállomást választott. Az olaszok fejenként 850 eurót (kevesebb mint háromszázezer forintot) költöttek átlagosan az idei nyaralásra. Csak egyharmaduk költött ezer eurónál többet. Huszonhárom százalékuk használta fel a kormány részéről biztosított idegenforgalmi kedvezményeket.A Federbalneari strandszövetség adatai szerint a nyáron megszokott 140 nap helyett az idei szezon 68 napból állt, és ebből harmincöt napon volt teljes a forgalom. Az olaszországi strandok forgalma 30 százalékkal esett vissza, és 30 százalékkal csökkent az itt foglalkoztatottak száma is.

Rimini tengerpartja. Az olaszországi strandok forgalma 30 százalékkal esett vissza idén nyáron

Fotó: 123rf.com

A repülőtereket tömörítő Assaeroporti adatai szerint az év végéig kevesebb mint 60 millió utassal számolnak a járvány előtt 2020-ra tervezett kétszázmillió helyett. A szövetséget vezető Valentina Lerner kifejtette, előrejelzéseik szerint az olaszországi repülőterek forgalma 2024-re tud majd teljesen visszaállni a járvány előtti szintre.

Az egészségügyi tárca kedd esti adatai szerint 1370 új fertőzöttet szűrtek közel százezer vírusteszt elvégzésével. Az aktív fertőzöttek száma 35 ezer felett van, a halottak száma eddig 35 563 fő. A legtöbb új fertőzöttet, valamivel kevesebb mint húsz százalékot Lombardia tartományban szűrtek és majdnem ugyanennyit a déli Campaniában.