Az olcsó utazások kockázataira figyelmeztet a fogyasztóvédelem

Forrás: turizmus.com

 2017. január 11. 11:38

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) és a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége felhívja az utazók és az utazásközvetítők figyelmét arra, hogy ismételten feltűnően nagy kedvezménnyel kínált tengerparti üdülési ajánlatok jelentek meg a piacon.

Javasolják, hogy minden esetben befizetés előtt győződjenek meg arról, hogy ki az utazás tényleges szervezője, és milyen általános szerződési feltételek alapján nyújtják a szolgáltatást.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége a MUISZ-szal együttműködve ugyanerre hívta fel a figyelmet közleményében.

Amennyiben a szerződés egyelemű szolgáltatásokra vonatkozik (pl. csak szállás), vagy 24 órát meg nem haladó – szállást nem tartalmazó – utazási csomagra (pl. repülőjegy és transzfer), abban az esetben hiába rendelkezik a szervezőiroda megfelelő engedéllyel és vagyoni biztosítékkal, a vagyoni biztosíték nem vonatkozik az érintett utazási szerződésre.

Általában nem kifizetődő olcsó utazást választani

Egyelemű szolgáltatás vásárlása esetén nem védik az utasokat az utazási csomagra vonatkozó egyéb jogszabályi előírások sem, mint például a 60 napon túli kötbérmentes lemondás lehetősége, vagy az úti célnak a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálata által az „I. Utazásra nem javasolt térségek" kategóriába sorolása esetén a kötelező visszafizetés.

A MUISZ jelezte a problémát a jogalkotóknak, és bízik benne, hogy a hatályos jogszabály módosítása hamarosan megtörténik.