Az omikron-korlátozások miatt kevesebbet utaznak az európaiak

Forrás: turizmus.com

 2022. február 11. 15:22

Az Európai Utazási Bizottság kutatása szerint az európaiak utazási szándéka (61%) 2021 tavaszához és nyarához képest csökkent, azonban továbbra is erősebb, mint egy évvel ezelőtt (54%).

A koronavírus omikron variánsának terjedése az új vírusváltozatra válaszul bevezetett, nem egységes utazási korlátozások negatívan befolyásolták az európaiak utazási kedvét 2021 elején.

Az utazási hangulat azonban Európa-szerte nagyobb ellenálló képességet mutat, és a nyár eleji hónapokra az optimizmus jelei mutatkoznak – összegezte az Európai Utazási Bizottság (ETC) "Monitoring Sentiment for Domestic and Intra-European Travel – Wave 10" című legfrissebb kutatását, amely betekintést nyújt az európaiak rövid távú utazási szándékáról és preferenciáiról a Covid-19 világjárvány idején, a Travel Daily News.

 

Újabb bizonytalansági hullám az omikron terjedése miatt

A kutatás azt mutatja, hogy az omikron variáns terjedése ellen bevezetett különböző utazási korlátozások és az ezek által okozott zavarok miatt az európaiak ismét bizonytalansággal küzdenek, ha utazásról van szó. Az újonnan bevezetett korlátozások és követelmények, még a beoltott vagy gyógyult utazók esetében is, hátráltatták az európaiak utazási hajlandóságát (-8%), és sokan bizonytalanok maradtak a következő utazásuk időpontját illetően is. Az EU digitális Covid-bizonyítvány érvényességi idejére és használatra vonatkozó, Európa-szerte széttagolt szabályok szintén nem növelték az utazási hajlandóságot, holott elsősorban azért vezették be az igazolást, hogy megkönnyítsék a nemzetközi utazásokat (-11%, 2021 szeptemberétől). Emellett egyre több európai véli úgy, hogy a célállomások szigorú egészségügyi protokolljai közvetlen negatív hatással vannak az utazási élményeikre.
Ennek eredményeképpen az európaiak elkerülik a konkrét terveket és foglalásokat. Például az utazás időpontjával kapcsolatos bizonytalanság a 2021 szeptemberi 11%-ról decemberre 21%-ra nőtt. Azoknak, akik a következő hat hónapban utazni szeretnének "36%-a 2022 májusára vagy júniusára tervezi a nyaralást, de mindössze 17%-uk foglalta le teljes egészében az utat."

 

Optimizmusra utaló jelek a nyár eleji és üzleti utazások tekintetében

Mindazonáltal az európaiak több mint fele (61%) továbbra is optimista a 2022 január-június közötti utazással kapcsolatban, az omikron okozta zavarok ellenére is. Azoknak az utazóknak az 50%-a, akik a következő hat hónapban nyaralást terveznek, mindezt Európán belül tervezik.

utazas

Az omikron variáns miatt bevezetett korlátozások bizonytalanságot hoztak az európai utazók számára, így az óvatos tervezés és a last minute foglalások a jellemzőek rájuk

Fotó: 123rf.com

Egy másik pozitív tendencia az utazók körében az a szándék, hogy hosszabb ideig maradjanak és többet költsenek a választott úti céljukon. Ez összefügg a nyár eleji utazások iránti növekvő igénnyel is. Az előző hasonló felméréshez képest 38%-kal nőtt a 10 éjszakánál hosszabb utazások aránya, míg a 2000 eurónál többet költeni szándékozó utazók aránya 31%-kal nőtt, különösen azok körében, akik 2022 májusára vagy júniusára tervezik az utazást.

A következő hónapokban nyaralást tervező európaiak 63%-a számára továbbra is a szabadidős utazás a prioritás. Ugyanakkor az üzleti utazások is a javulás jeleit mutatják, 2020 ősze óta először. A következő hónapokban a válaszadók 15%-a tervezi, hogy üzleti célból utazik, vagy rendezvényeken és konferenciákon vesz részt.

 

Nő a last minute foglalások száma

Rövid és középtávon az európaiak egészséges egyensúlyt szeretnének a Covid-19 védelmi intézkedések és az utazás közbeni szórakozás lehetősége között. A karanténintézkedések miatt aggódnak a legtöbben (18%), ezt követi a koronavírusos megbetegedések számának növekedése a célállomáson (15%), valamint az utazási korlátozások esetleges változása a nyaralás során (14%).

Téli és tavaszi utazási terveik megvalósításához az európaiak a védőoltásokra (14%), a rugalmas lemondási politikára (11%), a COVID-19 kezelésének hatékonyságára (10%) és a teljesen feloldott korlátozásokra (9%) számítanak, mint az utazást ösztönző fő tényezőkre.

Bár az európaiak nagyon szeretnének utazni, a foglalást egyre halogatják abban a reményben, hogy később nagyobb szabadságot és mobilitást élvezhetnek majd. Így az utazás tervezése elhúzódik, és a foglalási ablak kiszélesedik: tízből négy utazó már kiválasztotta úti célját, de még nem foglalt, és csak 19% foglalt le vagy utazási lehetőséget vagy szállást következő útjára.