Az omikron-variánst kaphatta el két, Romániába hazatérő utas

Forrás: MTI

 2021. december 02. 17:41

"Nagy valószínűséggel" az omikron-variánssal fertőződött meg két, Dél-Afrikából érkezett román állampolgár azok közül, akiknek pozitív lett a bukaresti katonai repülőtéren kedden elvégzett koronavírus-tesztje – közölte csütörtökön Alexandru Rafila román egészségügyi miniszter.

A román kormány vasárnap döntött arról, hogy különjáratot indít Johannesburgba, amely visszahozza azokat a román állampolgárokat, akik a dél-afrikai térségben rekedtek, miután a legtöbb európai ország felfüggesztette a térségből érkező járatokat a koronavírus ragályosabbnak tartott, omikronnak nevezett változatának megjelenése miatt.

A bukaresti katonai repülőtérre kedden megérkezett gép hetven – azonnal letesztelt és karanténba küldött – utasa közül három koronavírus-tesztje lett pozitív: ezeket a vírusvariáns beazonosítására alkalmas szekvenciális elemzésnek vetették alá a bukaresti Cantacuzino Immunológiai és Közegészségügyi Kutatóintézetben, de ennek eredményére általában több napot kell várni.

Romániába is megérkezhetett az omikron-variáns

Fotó: 123rf.com

Az egészségügyi miniszter csütörtökön újságírók érdeklődésére válaszolva vélekedett úgy, hogy az omikron-variánsról lehet szó két Dél-Afrikából hazatért utas esetében, ugyanis az ő mintájukon már a szekvenciális eljárás elején több mutációt fedeztek fel. Rafila hozzátette: egy Vaslui, illetve egy Brassó megyei utasról van szó, mindketten tünetmentesek és be vannak oltva, és otthoni karanténban tartják őket orvosi megfigyelés alatt. A harmadik pozitív tesztet a nagybányai rögbicsapat egyik tagjánál mutatták ki.