Az orosz légiközlekedési dolgozók akár négyötödét behívhatják a seregbe

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 28. 15:19

Oroszországban a részleges mozgósítás múlt heti bejelentése után egy nappal legalább öt légitársaság és több mint tíz repülőtér alkalmazottai kaptak behívót.

Az oroszországi légiközlekedés hamarosan óriási munkaerőgondokkal fog küzdeni, miután az ágazatban dolgozók akár 80 százalékát behívhatják katonának a múlt héten elrendelt részleges mozgósítás keretében – írja az aerotelegraph.com a Kommersant című orosz lapra hivatkozva.

Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentése után egy nappal állítólag legalább öt légitársaság és több mint tíz repülőtér alkalmazottai kaptak behívót. Az Aeroflot-csoportnál bennfentesek szerint a személyzet 50-80 százaléka érintett. Főleg a pilóták, aminek az az oka, hogy őket nagyrészt katonai intézményekben képezték ki, vagy legalább a katonai szolgálatukat ezekben teljesítették, ezért a legtöbben tartalékosok. De utaskísérőket, technikusokat, sőt értékesítőket és IT-szakembereket is behívnak a hadseregbe.

Az orosz lapban megjelent cikk szerint a szóban forgó munkatársak nélkül valószínűleg nem lesz fenntartható az üzemelés. Informatikusokban már most is hiány van a légitársaságoknál, mivel közülük sokan a háború kezdetekor a nyugati munkaadójukhoz menekültek. Emellett az Aeroflotnak, az S7-nek, az Utairnak, az Ural Airlinesnak, a Red Wingsnek és más légitársaságoknak jelenleg óriási projekteket kell megvalósítaniuk, többek között a belföldi foglalási rendszerekre történő átállást. Ezért már néhány munkatárs távozása is komolyan hátráltatná vagy akár lebénítaná a munkát.

Az Aeroflot legtöbb pilótáját behívhatják katonának

Fotó: 123rf.com

Az orosz légitársaságoknak azzal a problémával is szembe kell nézniük, hogy a Turkish Airlines leállította a pilóták szimulációs tréningjeit, attól tartva, hogy ezek az Oroszország elleni szankciókba ütköznek – írja az aero.de.

Miután ugyanis az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) befagyasztotta az orosz intézmények repülés-szimulációs oktatóeszközeinek a tanúsítványát, a nemzetközi forgalomban repülő pilótákat a török nemzeti légitársaság szimulációs központjába küldték a nemzetközi engedélyek megtartásához előírt tréningekre.

A pilóták képzését az Emirates egyik szimulációs központja veheti át.