Az ötödik csillagot célozta meg a bécsi reptér

Forrás: turizmus.com

 2019. július 15. 15:18

Építkezési területté alakul át az elkövetkező négy évre a bécsi repülőtér, amely az ötcsillagos minősítést is szeretné megszerezni a beruházással.

A repülőtér 500 millió eurót szán a nagyberuházásra, amelynek keretében modernizálják a 2-es terminált és a keleti utasmólót, valamint egy 70 ezer négyzetméteres alapterületű épületet is felhúznak a légikikötő déli részén.

Az utasok kényelmét új központi utasbiztonsági ellenőrző terület, új poggyászkiadók, nagyobb várakozóhelyek, új üzletek és vendéglátóhelyek szolgálják majd.

A bécsi repülőtér 500 millió eurót szán a nagyberuházásra

Fotó: Flughafen Wien

Elsőként a hatvanas években épült 2-es terminál falai, padlózata, világítása és tetőszerkezete újul meg. Az 1-es és 3-as terminál között elhelyezkedő épület a jövőben központi funkciót tölt majd be, innen jutnak az utasok az új központi utasbiztonsági ellenőrző területre, az e mögött található, újonnan kialakított üzletekhez és vendéglátóhelyekhez, az útlevél-ellenőrző pontokhoz, valamint a B, C és D kapukhoz. Az érkező utasok számára három új poggyászkiadó szalag létesül. A munkálatoknak ez a szakasza várhatóan 2020 végére zárul le.

Átfogóan modernizálják a keleti utasmólót is, ahol nagy kiterjedésű tranzit terület kap helyet színvonalas vásárlási és étkezési lehetőségekkel. A jelenlegi válaszfalakat és a külső utasbiztonsági ellenőrző egységeket lebontják. A munkálatok 2021 elején kezdődnek és 2023 elejéig tartanak, az utasforgalmat a közbenső idő alatt más kapukhoz terelik.

A déli bővítés keretében kényelmes várakozóhelyek, a buszok számára új kapuk, valamint több mint 30, az osztrák gasztronómiát képviselő vendéglátóhelynek és helyi márkákat árusító üzletnek helyet adó terület létesül. Az új épület kényelmes csatlakozási lehetőséget kínál majd az F, a G és a D kapuhoz.

A 3-as terminál központi utasbiztonsági ellenőrző területe a jövőben itt kap helyet, ezáltal a 3-as terminálban is nagyobb tere lesz a várakozó utasoknak. A munkálatok a tervek szerint 2020 közepén kezdődnek és 2023 közepéig tartanak.

A repülőtér 2015-ben kapott négycsillagos minősítést, most megcélozta az ötödik csillagot

Fotó: Flughafen Wien

A fejlesztés során fontos szempont lesz a fenntarthatóság és az energiahatékonyság biztosítása is.

A beruházással egyrészt a folyamatosan növekvő utasforgalmat szeretné kiszolgálni a repülőtér, illetve tovább erősíteni nemzetközi hub szerepét. Másrészt – az utaskiszolgálás színvonalának növelésével – az ötcsillagos minősítés megszerzését is reméli a vezetés. A repülőtér 2015-ben kapott négycsillagos minősítést.

Érdekes egybeesés, hogy eközben Lengyelország egy giga repülőtér beruházását készíti el, amelyről a napokban érkeztek meg az első látványtervek.