Az új brit karanténtervek nem kedveznek a légitársaságoknak

Forrás: MTI

 2020. május 09. 10:52

Brit légitársaságok értesülései szerint a brit kormány 14 napig tartó karantént tenne kötelezővé a Nagy-Britanniába beutazók számára az új koronavírus okozta járvány elleni küzdelem következő szakaszában.

A BBC szombati beszámolója szerint a légitársaságokat képviselő szakmai szervezet, az Airlines UK úgy tudja, hogy az intézkedés május végétől lépne érvénybe, és mindenkire vonatkozna, aki külföldről érkezik, kivéve azokat, akik Írországból utaznak Nagy-Britanniába.

A BBC News közszolgálati hírtelevíziónak nyilatkozó kormányzati és légitársasági források egybehangzóan azt mondták, hogy a tervek alapján a beutazóknak a határellenőrző pontokon valószínűleg meg kell adniuk majd egy magánszállás címét, ahol eltöltik az elkülönítés idejét.

Az Airlines UK nyilatkozata szerint egy ilyen intézkedés pusztító hatást gyakorolna a brit polgári légi közlekedésre és az egész brit gazdaságra.

 

Az Airlines UK úgy véli, a tervezett intézkedés pusztító hatást gyakorolna a légi közlekedésre

Fotó: 123rf.com

A szakmai szervezet szerint, ha a brit kormány valóban bevezeti a külföldről érkezők kötelező kéthetes elkülönítését, akkor hiteles tervet kell felvázolnia arról is, hogy miként vonja majd vissza ezt a rendelkezést, és az intézkedést hetente felülvizsgálatnak kell alávetni.

A brit légitársaságok már jelenleg is példátlan válságban vannak. A British Airways a múlt héten bejelentette, hogy 42 ezer alkalmazottjából 12 ezret kénytelen elbocsátani, miután a Covid-19 járvány miatt gyakorlatilag összeomlott légiforgalmi piac.

A külföldről érkezők 14 napos karanténjának tervéről szóló értesülések több napja keringenek a brit sajtóban. Grant Shapps közlekedési miniszter a BBC televíziónak adott minapi nyilatkozatában nem erősítette meg egyértelműen ezeket az értesüléseket, de úgy fogalmazott: a brit kormány „aktívan vizsgálja” annak módját, hogy miként lehet elkerülni a betegség „importját”, amikor a járvány nagy-britanniai terjedését már sikerült ellenőrzés alá vonni. Hozzátette: fontos, hogy a brit lakosságtól a járvány megfékezése érdekében kért áldozathozatalból az országba beutazók is vegyék ki részüket.

Nagy-Britanniában március 23-a óta csak a legszükségesebb esetekben – alapvető élelmiszerek és gyógyszerek beszerzése, illetve szükség esetén orvosi ellátás céljából – lehet kilépni az utcára, emellett napi egy szabadtéri testedzés engedélyezett.

Boris Johnson miniszterelnök vasárnap este televíziós beszédben ismerteti az országgal a korlátozások enyhítésének menetrendjét. A kormány több minisztere is hangsúlyozta azonban legutóbbi nyilatkozataiban, hogy egyelőre csak óvatos enyhítési lépésekről lehet szó.