Az Uniqa megkezdi a kárelőlegek kifizetését a csődbe ment Sunport Travel károsultjainak

 2014. június 24. 22:50

A Sunport Travel Kft. csődjének bejelentését követő két hétben az Uniqa Biztosító Zrt.-hez a kárigények 90 százaléka beérkezett, ezeket feldolgozták, az igazgatóság úgy döntött, hogy az összes kárbejelentést nem várja meg, már a napokban megkezdi a károsultaknak az 50 százalék kárelőleg kifizetését.

Kiemelték: a kifizetésekkel is szeretnék elősegíteni, hogy az utasoknak ne kelljen lemondaniuk a nyaralásról.

A végleges kárkifizetést az összes kárigény beérkezése után tudják teljesíteni a biztosítékból fennmaradó összeg mértékéig - olvasható a közleményben.

A Sunport Travel június 6-án pénteken jelentett csődöt, kizárólag Törökországba szállított volna utasokat. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) ezt követően visszavonta az utazásszervező engedélyét, és 2014. június 11-én törölte az utazási vállalkozók hatósági nyilvántartásából jogszabálysértés miatt. Megállapították, hogy a Sunport Travel az utasait az utazási szerződésben meghatározott esedékességkor nem utaztatta el és a befizetett részvételi díjakat nem fizette vissza, illetve nem is képes az előlegek, részvételi díjak visszafizetésére sem.

A Sunport Travel a vagyoni biztosítékát az Uniqa Biztosító Zrt.-nél kötötte, ennek összege a MEKH honlapján közzétett adatok szerint 27 millió 990 ezer forint. A biztosító korábbi közlése szerint az utasok létszámáról még nincs pontos információja.