Az amerikaiknak az országok 80 százalékába nem ajánlják az utazást

Forrás: turizmus.com

 2021. április 21. 14:52

Az amerikai külügyminisztérium azt tanácsolja az amerikaiaknak, hogy a koronavírus-járvány miatt kerüljék el az országok közel 80 százalékát.

A Covid-19 mára világszerte több mint hárommillió ember életét követelte – közülük több mint félmilliót az Egyesült Államokban.

Az USA már tavaly szigorú beutazási korlátozásokat vezetett be, a kiutazásra ajánlott – és nem ajánlott – országokat, összesen 200 államot, egy kiadványban gyűjtötték össze, amiben négy kategóriába sorolták az úti célokat – írja a BBC.

A médiának megküldött, az aktuális utazási útmutatóról szóló sajtóanyagában a külügyminisztérium jelezte: Mivel a járvány továbbra is "soha nem látott kockázatot jelent az utazók számára," ezért a legtöbb országba egyelőre nem ajánlják az utazást.

Az amerikai külügyminisztérium szerint az utazási tanácsok frissítése mögött álló döntés célja az volt, hogy jobban összhangba hozza azokat a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) besorolásaival, és "nem jelenti az adott ország jelenlegi egészségügyi helyzetének újbóli értékelését."

Ugyanakkor ez a lépés a 4. kategóriába, vagyis az utazásra nem javasolt területek közé tartozó országok számának jelentős növekedését eredményezte. Jelenleg a világ országainak közel 80 százalékát sorolja az USA ebbe a csoportba.

Azonban a külügyminisztérium azoknak is, akik a fennmaradó 20 százalékba tartozó országok egyikébe szeretnének utazni, azt javasolja, hogy az utazás megtervezése előtt fontolják meg, hogy vállalják-e az utat.

usa_123rf

Jelenleg minden, az Egyesült Államokba érkező légi utasnak, beleértve az amerikai állampolgárokat is, negatív koronavírustesztet kell felmutatnia

Fotó: 123rf.com

A külügyminisztérium egyelőre nem árulta el, mely országok kerülnek fel a 4. kategóriába, a kockázati szintek közül a legmagasabba. A következő napokban az egyes országok számára külön útmutatást adnak ki.

Jelenleg a világon csak három helyet értékelnek a legalacsonyabb kockázatúnak: Makaót, Tajvant és Új-Zélandot. Ezeken a területeken a külügyminisztérium csak azt tanácsolja, hogy az utazók "tartsák be a szokásos óvintézkedéseket."

Még az Antarktisz is a második szinten van, ahova "fokozott óvatossággal," de lehet utazni, míg az Egyesült Királyságot a harmadik kategóriába osztották, ide olyan területeket sorolnak, ahova "az utazás átgondolását" ajánlják.

A CDC jelenleg azt kéri az amerikai állampolgároktól, hogy tartózkodjanak a belföldi utazástól is, amíg meg nem kapták a koronavírus elleni oltást (két komponensű vakcina esetén mindkét adagot), és figyelmeztetnek arra is, hogy a nemzetközi utazás még az oltottak számára is "további kockázatokat jelent."

Jelenleg minden, az Egyesült Államokba érkező légi utasnak, beleértve az amerikai állampolgárokat is, negatív koronavírustesztet kell felmutatnia, vagy ha már átesett fertőzésen, beszállás előtt dokumentummal kell igazolnia, hogy felgyógyult a betegségből.