Az USA felfüggeszt minden beutazást Európából

Forrás: MTI

 2020. március 12. 08:00

Az Egyesült Államok péntek éjféltől 30 napra felfüggeszt minden beutazást Európából. A tiltás nem érinti az Egyesült Királyságból érkező utasokat.

Donald Trump amerikai elnök elsődlegesen Kínát, majd az Európai Unió országait okolta a vírus gyors elterjedéséért, mert szerinte nem léptek időben és megfelelően. Az új típusú koronavírust „külföldi” vírusnak nevezte, és azt hangoztatta, hogy az Európából érkezett utasok „szórták el a magvát” az Egyesült Államokban kialakult gócpontok fertőzéseinek.

Egyelőre nem hirdettek az egész országra érvényes egészségügyi szükségállapotot

Fotó: Wikimedia Commons

Szerinte az amerikai kormány „életmentő lépéseket” tett, amikor a járvány kezdetekor betiltotta az utazásokat Kínából. „Most ugyanezt kell tennünk Európával”– mondta. Hozzáfűzte, hogy Washington folyamatosan figyelemmel fogja kísérni a helyzet alakulását, hogy esetleg megrövidítse a beutazási tilalom időtartamát.

Donald Trump közölte, hogy a szövetségi kormányzat minden szükséges intézkedést meghoz a megbetegedett, karanténba került vagy elővigyázatosságból otthon maradó dolgozók anyagi nehézségeinek enyhítésére, és segíteni fogja a kisvállalkozásokat is.

A kisvállalkozásokat alacsony kamatú kölcsönökkel segítik majd, és egyes állampolgárok és vállalatok adóbevallási határidejét három hónappal meghosszabbítják.

Megismételte korábbi felhívását a kongresszushoz: sürgette a törvényhozókat, hogy minél előbb fogadják el azt a gazdaságélénkítő csomagot, amely a személyi jövedelemadó átmeneti időre szóló csökkentését is tartalmazza. Ez a  csomag hivatott enyhíteni a járvány terjedése okozta gazdasági nehézségeket.

Az előzetes sajtóértesülésekkel ellentétben az elnök nem hirdetett az egész országra érvényes egészségügyi szükségállapotot.