Az USA sem enged orosz repülőgépeket a légterébe

Forrás: turizmus.com

 2022. március 02. 11:15

Az Amerikai Egyesült Államok is kitiltja légteréből az orosz illetőségű repülőgépeket és járatokat, a Boeing felfüggeszti az orosz légitársaságok alkatrész-, karbantartási és műszaki támogatását, emellett leállította a moszkvai képző központjának működését is – adja hírül az Airportal.hu.

Joe Biden, amerikai elnök helyi idő szerint kedden este jelentette be, hogy az Egyesült Királyság az Európai Unió és Kanada után az USA is lezárja légterét az orosz járatok és repülőgépek számára.

A kiadott NOTAM-közlemény szerint a tiltás március 3-án hajnali 2 órától lép életbe UTC idő szerint – írják.

Az amerikai repülőgépgyártó kedden szintén bejelentette, hogy felfüggeszti az orosz légitársaságok alkatrész-, karbantartási és műszaki támogatását.

Ez az orosz légitársaságok és üzemeltetők számára komoly nehézséget okozhat az ország polgári flottájában jelentős számban használt nyugati gyártású repülőgépek légialkalmasságának fenntartásánál, az alkatrészcserét igénylő meghibásodások javításánál, valamint az időszakos karbantartások elvégzésénél is.

Az USA is kitiltotta légteréből az orosz illetőségű repülőgépeket és járatokat

Fotó: ©tupungato/123RF.COM

A napokban az Európai Unió szankciókat jelentett be, amely a repülőgép- és hajtóműgyártók mellett a karbantartást végző szolgáltatók, és lízingcégek orosz légitársaságok számára nyújtott szolgáltatásait is érinti.

A lízingcégek nem köthetnek új szerződést és a meglévő bérleti szerződéseket is fel kell mondani, ez több száz, nyugati cégek által finanszírozott repülőgép kivonását eredményezheti az orosz légitársaságok flottájából.

Az Airbus és a Boeing nem adhat át új gépeket az orosz cégeknek, bár ez nem érint jelentős mennyiséget a két nagy gyártó megrendelés-állományában.

A Boeing leállította a moszkvai képző központjának működését és közlése szerint az egyéb oroszországi érdekeltségeit, ottani mérnöki és kutatóközpontját is bezárhatja.