Az utasok mentését gyakorolják a BAHART munkatársai

Forrás: turizmus.com

 2019. november 05. 14:31

Az érintett rendvédelmi szervek közreműködésével látványos tűzvédelmi gyakorlatot tart munkatársai számára a BAHART egyik kompja fedélzetén november 6-án.

2017-ben már szimuláltak a munkatársakkal utasmentést hajóról. A mostani szimulált gyakorlat során a Kossuth komp fedélzetén szállított személyautó motorterében keletkezik tűz, melynek észlelése után a hajó személyzete azonnal megkezdi a szabályok szerint szükséges intézkedések végrehajtását a tűz továbbterjedésének megakadályozására - tájékoztatott a társaság.

A kompon szállított egyik autóban keletkezik tűz a mostani szimulációs gyakorlatban

Fotó: BAHART

A helyzetet nehezíti, hogy az események hatására az utasok közül egy személy pánikba esik és a vízbe ugrik. Az érintett személy kimentésének megkezdésével párhuzamosan megtörténik a közreműködő rendvédelmi szervek értesítése a szimulált havária helyzetről.

A közreműködő katasztrófavédelmi szervek egységei gyorsan reagálva érkeznek a helyszínre. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának és az Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek a szakemberei elvégzik a vízbe esett személy kimentését és a szükséges egészségügyi ellátását.

Az életmentést követően a komp ismét elindul Tihanyrév irányába. A kikötést követően a révbe kiérkező tűzoltóegységek is becsatlakoznak az oltási munkába, melyet sikeresen elvégeznek.

A szimulációs gyakorlattal a BAHART arra törekszik, hogy kompjain maximális biztonságban legyenek az utasok és az esetleges veszélyhelyzetekben is gyors, szakszerű mentési akcióra, közbeavatkozásra számíthassanak az utazók, szükség esetén a katasztrófavédelem és vízirendőrök bevonásával.

A BAHART  középtávú stratégiájában kiemelt hangsúlyt fektetett a hajózási szolgáltatások biztosítása során az utas- és üzembiztonság folyamatos fenntartására, a tűz- és érintésvédelmi előírások betartására, valamint a BAHART összes szolgáltatására és vagyonelemeire kiterjedő kármegelőzési tevékenységekre.