Az utasvéleményeket kutatta a BAHART

Forrás: turizmus.com

 2017. október 17. 15:46

Szeptember végén számolt be a BAHART a 2017-es hajózási szezon első nyolc hónapjának teljesítményéről, melyek alapján kijelenthető, hogy a rekordokat hozó 2016-os évhez hasonlóan az utasok száma a még véget sem ért idei szezonban is meghaladta a 700 ezer főt.

Az idei elégedettség felmérés eredményeiből kiderül, hogy az utasok hogyan látták a Balatonon a menetrendi és sétahajó szolgáltatásokat.

Az összesen több mint 3300 kitöltött kérdőívből kiderül, hogy 2017-ben is a fővárosból és Pest megyéből érkezett a legtöbb utas, de jelentős küldőterület Vas, Baranya, Somogy és Győr-Moson-Sopron megye is. Elsősorban a 29-55 év közöttiek - családdal vagy párral - veszik igénybe a hajózási szolgáltatásokat (51%), és 4%-kal növekedett a fiatalabb, 15-29 éves korosztály aránya. A válaszadók 23%-a volt idén külföldi utas, a fontosabb küldőországok Németország, Szlovákia, Ausztria, Lengyelország, Egyesült Királyság, Csehország, Hollandia.

Kimagasló azok aránya, akik a menetrendi hajózás és a sétahajózás esetében is fontosnak tartják a hajózás nyújtotta élményt és a szolgáltatástartalmat, a megkérdezett utasok 99%-a megfelelőnek vagy színvonalasnak ítélte meg a hajók állapotát, a hajón dolgozók munkájára 92%, a pénztári és kikötői személyzet munkájára 90% adott az ötfokozatú skálán 4-es, 5-ös minősítést.

A válaszadók 91%-a válaszolta azt, hogy az ár összhangban van a kapott szolgáltatással és annak színvonalával. A menetrendi hajózás estében születtek alacsonyabb értékek, melyek indoklásánál az út alatt igénybe vehető egyéb programelem vagy szolgáltatástartalom fejlesztésének igénye áll. (pl.: gyerekjátszó sarok, utastájékoztatás, digitális és képi információs anyagok). A megkérdezettek által felállított, vásárlást leginkább befolyásoló tényezők között hangsúlyosan szerepel a szolgáltatásszínvonal és a programkínálat a menetrendi és sétahajózás esetében is.

A menetrendi hajózás igénybevételét az utasok 64%-a előre eltervezte, de a sétahajózás esetében is 52% ez az arány, ami az utóbbi 3 évben 5%-os növekedést mutat. Növekedett az évente többször hajózók száma, valamint a többfajta hajózási lehetőséget igénybe vevők köre is, emellett 6%-kal több először hajózót köszönthettek a BAHART hajók fedélzetén 2017-ben.

A válaszadók 96%-a a jövőben is tervezi a BAHART hajós szolgáltatásainak igénybevételét, és a 2017-es válaszadók 70%-a hallott a BAHART széles programhajó kínálatáról, 19% a vizsgált menetrendi és sétahajózás mellett már igénybe is vette, további 13% pedig tervezi a részvételt.

A még véget sem ért hajózási szezonban - a tavalyi évhez hasonlóan - idén is meghaladta a személyhajó utasok száma a 700 ezer főt, melynek egyharmada a nem települések között közlekedő menetrendi hajózást igénybe vevőkből áll.