Az utazási irodák és a IATA-akkreditáció

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2022. április 07. 19:31

Az utazási irodák IATA-akkreditációjával kapcsolatos aktuális kérdéseket járták körül a minap a MUISZ Légiközlekedési Bizottsága által szervezett kerekasztal-beszélgetésen légitársasági szakemberek és utazási irodák képviselői.

A résztvevők egyperces néma felállással emlékeztek meg a TAP portugál légitársaságot hosszú éveken át hazánkban képviselő, néhány napja elhunyt Szolnok Péterről.

A rendezvény Szakonyi Péter vitaindító előadásával kezdődött, melyben a légiforgalom jelenlegi helyzetét foglalta össze.

Az eseményen, amelyet Simon András, a MUISZ légi közlekedési bizottság elnöke moderált, ötven légiforgalommal foglalkozó szakember vett részt. „Szokatlanul nyílt és szókimondó volt a rendezvény" –foglalta össze a három órásra nyúlt beszélgetés hangulatát Simon András.

Rengeteg aktuális kérdést vitattak meg a kerekasztal-beszélgetés résztvevői

Fotó: Kárpáti Zsuzsa

Az egyeztetésen részt vett Farkas Miklós, a Lupus-Travel ügyvezetője is, aki lapunknak elmondta, hogy jelenleg Magyarországon 69 IATA-akkreditált utazási iroda működik 160 lokációval. Elhangzott, hogy a IATA-tag légitársaságok a magyarországi utasforgalomnak mindössze 30%-át szállítják. Szó esett az aktuális trendekről, a IATA-tagság előnyeiről és hátrányairól, a szakma jövőjéről, továbbá az NDC-foglalási szabvány hozta kihívásokról.

„Kitettük a kérdéseket az asztalra. Sok témát felvetettünk. Sok mindenen gondolkozik mindkét oldal. Azt próbáltuk meg közösen kitalálni, hogy az ágazat a jövőben merre halad, és mivel lehet előre mozdítani a két oldal együttműködését"- osztotta meg tapasztalatait Farkas Miklós.

A MUISZ évi két légitársasági kerekasztalt tervez az aktuális és izgalmas témákról, várhatóan az ősz folyamán lesz a következő.