Az utazási korlátozások eltörlését sürgetik brit légitársasági vezetők

Forrás: turizmus.com

 2022. január 24. 12:23

A Nagy-Britanniában működő légitársaságok vezetői közös levélben követelik a brit kormánytól, hogy a nemzetközi utazások terén szüntessék meg a korlátozásokat, minimum a teljes mértékben átoltott utazók részére.

A Sajid Javid egészségügyi miniszternek címzett levélben úgy érvelnek, hogy a nemzetközi utazások terén még nem tért vissza az élet a normális kerékvágásba.

„Számos bizonyítékot találunk arra, hogy az utazási korlátozások nem bizonyultak hatékonynak az omikron vírusvariáns elterjedésének megakadályozásában" – olvasható a levélben.

A travelweekly értesülései szerint a közös nyilatkozat azután született meg, hogy a brit kormány immár hetek óta fontolgatja, hogy eltörli a Nagy-Britanniába visszatérő utazók számára a tesztelési kötelezettséget.

Az utazási korlátozások megszüntetését követelik a teljes mértékben beoltottak részére brit légitársasági vezetők

Fotó: 123rf.com

A levelet a British Airways, az EasyJet, a Jet2, a Loganair, a Ryanair, a Tui, a Virgin Atlantic vezetői írták alá.

A légitársasági szakemberek három dolgot követelnek, melynek hatására „a légi közlekedés visszatérhetne a normalitás közelébe":

-       tegyék lehetővé a korlátozásoktól mentes utazást legalább a teljes mértékben beoltottak részére

-       vezessenek be egy egyértelmű protokollt a későbbi vírusvariánsok kezelésére egy célzott és átlátható területi tiltólista alapján, amelynek alapján visszaállhat a stabilitás a nemzetközi utazások terén és javulhat az utazók bizalma, ugyanakkor felejtsék el az általános tesztelés és szállodai karantén előírását

-      ne alkalmazzák a határok lezárását és a légi járatok betiltását drasztikus lépéseit a későbbi vírusvariánsok megjelenése esetén

Az eddigi utazási korlátozások drámai csapást mértek a brit gazdaságra. A nemzetközi utazások száma 71%-kal esett vissza 2021-ben a 2019. évihez képest. A VisitBritain becslése szerint az ország közel 50 milliárd fontot veszített a turisztikai költések terén a járvány kitörése óta.

A levél írói követendő példaként említik Németországot, Spanyolországot és Svájcot, ahol már eltörölték a kötelező tesztelést a teljes mértékben beoltott személyek számára.