Könnyítenék az oltottak szabad beutazását az Európai Unióba

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: MTI / turizmus.com

 2021. május 03. 16:34

Az Európai Bizottság május 3-i előterjesztésében azt javasolja, hogy a tagállamok enyhítsenek a nem alapvető fontosságú utazásokra vonatkozó, jelenleg érvényben levő korlátozásokon az oltási kampányok előrehaladása és a járványügyi helyzet alakulása miatt.

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy nem alapvető fontosságú célból is be lehessen utazni az uniós országokba azok számára, akik már felvették valamely uniós gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcina utolsó adagját (egyadagosból értelemszerűen egyet, kétadagos esetében a másodikat).

A javaslatban azt is írják, hogy ez a lista a WHO által sürgősséggel jóváhagyott vakcinákra is kiterjedhet. (A kínai vakcinákat jelenleg vizsgálja a WHO, ha megkapják a világszervezet pecsétjét, akkor akár a Sinopharm, Sinovac vakcinákkal oltottak is szabadon utazhatnak az Unió területén – a szerk.)

Ha elfogadják a javaslatot, az oltott személyek szabadon utazhatnak az Európai Unió területén

Fotó: 123rf.com

Azt is felvetik, hogy emeljék magasabbra azt az esetszámot, amely alatti érték esetén az adott országból szabad lehet a belépés a többi állam területére azok számára, akik nincsenek beoltva.

A legfontosabb javaslat, hogy a beoltott személyek szabad mozgása előtt álló akadályokat megszüntessék. A javaslat szerint engedélyezni kellene azoknak a személyeknek a belépést az Európai Unióba, akik legalább 14 nappal az érkezés előtt megkapták az unió által jóváhagyott vakcinájukból szükséges utolsó adagot.

Azt indoklásban azt írják, amennyiben a tagállamok úgy döntenek, hogy az oltott személyek számára eltörlik a negatív PCR-tesztek bemutatásának, illetve a karanténba vonulás követelményét, akkor ennek vonatkoznia kellene az unión kívülről érkező személyekre is.

Ehhez adhat megfelelő keretet a digitális zöld igazolvány bevezetése: ez a dokumentum igazolja az illető személy védettségét. Amíg nem lesz egységes uniós vakcinaigazolás, addig a tagállamok elfogadhatják a külföldi hatóságok által kiállított igazolásokat – már amennyiben meg tudnak győződni az adott dokumentum, illetve annak tartalmának hitelességéről.

A tagállamoknak létre kellene hozniuk egy internetes portált, ahol az utazók előzetesen be tudják nyújtani ellenőrzésre a hazájukban kiállított oltási igazolást, illetve ennek elfogadása esetén akár részükre is kiállítható a digitális zöld igazolás – javasolja szintén a Bizottság.

A már beoltott szüleikkel utazó, még nem oltható gyerekek számára is lehetővé kell tenni az utazást, 72 órásnál nem régebbi negatív PCR-teszt birtokában.

Jelenleg csupán hét országból engedélyezett az EU területére a nem alapvető fontosságú utazási célú beutazás. Az Európai Unió első alkalommal tavaly június végén tette közzé azokat az országokat felsoroló listáját, amelynek állampolgárai korlátozásmentesen léphetnek be az EU-ba. A listán jelenleg Ausztrália, Új-Zéland, Ruanda, Dél-Korea, Japán, Thaiföld és Szingapúr szerepel.

A listáról korábban lekerült Montenegró és Szerbia, Tunézia, Georgia, Kanada, Algéria, Marokkó és Uruguay. A Kínára vonatkozó korlátozásokat az unió akkor oldja fel, ha az a másik oldalon is kölcsönösen megtörténik ez. Andorra, Monaco, San Marino, a Vatikán, Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc állampolgárai szintén korlátozások nélkül utazhatnak be az unióba. A Bizottság azt javasolja, hogy enyhítsék a jelenleg érvényes kritériumokat, amely szerint az utóbbi 14 nap során 100 ezer lakosra maximum 25 fertőzéses eset juthat. Ezt az értéket emelnék 100-re. A helyzet azért is tarthatatlan, mivel az EU-átlag jelenleg ennél sokkal magasabb: 420.

A Bizottság javaslatait első körben az Európai Tanácsnak kell megtárgyalnia, ha a Tanács elfogadja, akkor a tagállamoknak kell beültetniük saját szabályozásukba. A Tanácsnak a későbbiekben kéthetente kellene felülvizsgálni azt az országlistát, amely alapján az utazási könnyítésekre sor kerülnek.