Az utazási utalványok bevezetése mellett áll ki az ECTAA

Forrás: turizmus.com

 2020. május 19. 14:54

Az Európai Utazási Irodák Szövetségeinek Szervezete (ECTAA) felhívásban kéri a tagjait és rajtuk keresztül a médiát, hogy álljanak ki az utazási utalványok bevezetése mellett.

Közleményükben – amelyet magyarországi tagszervezetük, a MUISZ juttatott el szerkesztőségünkbe – azt írják, a tagországok turisztikai miniszterei videókonferenciát tartanak a témáról május 20-án, ezért az esemény előtt szeretnék a szakmai közvélemény figyelmét felhívni néhány fontos szempontra a voucherekkel kapcsolatban.

Mint írják, az Európai Bizottság által május 13-án elfogadott intézkedéscsomag alapvetően pozitív lépés volt, mivel elismeri, hogy a járvány tragikus hatást gyakorolt az utazási ágazatra, és első ízben került a politika napirendjére a turizmus.

Továbbra is az utazási utalványok bevezetésében látja a megoldást az ECTAA

Fotó: 123rf.com

Ugyanakkor az ECTAA álláspontja szerint az utazási utalványokkal kapcsolatos ajánlások és a Bizottság tagjainak nyilatkozatai sajnálatos módon káros következményekkel jártak.

A bejelentésről szóló sajtóhírek megjelenése után számos országban az utasok megrohanták az utazási irodákat és elkezdték visszakövetelni az utazásokra korábban befizetett pénzeket. Néhány országban verbális és fizikai inzultusokra is sor került az irodák alkalmazottaival szemben.

Ennek tükrében a közlemény felhívja a figyelmet néhány tényre:

  • Az utazásszervezők nem kapnak visszatérítést a szolgáltatóktól, sem a szállodáktól, sem a légitársaságoktól, sem a buszos cégektől, sem a múzeumoktól.
  • Számos utazási iroda részesül valamilyen állami segítségben, de ez nem elegendő a jelenlegi likviditái válság túlélésére, mivel bevételek továbbra sincsenek (a legtöbben még félnek befizetni a különböző korlátozások miatt), ugyanakkor a lemondott utak árát vissza kell fizetni, és fizetni kell az alkalmazottak bérét, stb.

 

Amennyiben a fogyasztók továbbra is követelik befizetett utak árának visszatérítését, az csak tovább nehezíti az utazásszervezők pénzügyi gondjait. A fogyasztók végül elveszíthetik a pénzüket, mivel a legtöbb tagországban érvényes jelenlegi inszolvencia-szabályok szerint csak a tour operator fizetetésképtelensége esetén jár nekik vissza a pénz, a járvány miatt elmaradt utak esetében nem. Ennek veszélyét a bizottsági ajánlásokban is elismerik, nevezetesen a 14. pontban: „Amennyiben az utazásszervező fizetésképtelenné válik, fennáll a veszélye, hogy sok utazó nem jut hozzá a pénzéhez.”

Ezen felül amennyiben a tagállamok nem változtatnak az állampolgárok számára meghatározott utazási előírásokon (pl. Egyesült Királyság, északi államok), és amennyiben nem tér vissza masszívan az utazási kedv, akkor a tour operatorok tömeges bedőlésére lehet számítani, ha vissza kell téríteniük a nyárra befizetett utak árát.

Ez utána magával ránthat beutaztatókat, szállodákat is utazási ügynököket is. Az iparág nem képes elviselni még egy Thomas Cook-csődöt! A tour operatorok nem akarják megakadályozni a fogyasztói jogok érvényesülését, de elfogyott a pénz! – fogalmaz határozottan a közlemény.

A legjobb alternatíva a megfelelően vonzó voucherek bevezetése lehet: rugalmas és a tour operator csődje ellen is biztosított utalványok formájában.

Számos országban nem megengedett a tour operatorok részére, hogy pénzvisszafizetés helyett vouchert adjanak, az ECTAA szerint ezek közé tartozik például Németország, Finnország, Észtország, Szlovákia, Magyarország, Bulgária és Románia. Ezekben az országokban már meg is történtek az első csődök.

Itt az ideje, hogy üzenetet küldjön az ágazat a döntéshozók felé, hogy a voucherek jelentik a legjobb megoldást a fogyasztók és az utazási iparág számára egyaránt. A tour operatorok csődje magával fogja hozni más turisztikai szolgáltatók összeomlását, végül pedig a fogyasztók is elvesztik a pénzüket, mivel a koronavírus-járvány miatt lemondott utakra nem vonatkoznak az inszolvencia-szabályok – zárul az ECTAA közleménye.