Az utazásmegosztás segít a tömegközlekedésen

Forrás: turizmus.com

 2016. március 25. 15:32

Minél többen használnak utazásmegosztó szolgáltatásokat, annál többen használják a tömegközlekedést, mutat rá egy, a napokban publikált kutatás.

A tömegközlekedés és az utazásmegosztás két, egymást jól kiegészítő lehetőség. Mindezt alátámasztja azt is, hogy a budapesti Uber-utazások közel egyharmada metróállomás közelében indul vagy végződik – olvasható a TőzsdeFórum írásában.

Az Amerikai Tömegközlekedési Társaság (American Public Transportation Association) közlekedési szakemberekkel és utasokkal készített mélyinterjúkat. Az Egyesült Államokban 4500 fő részvételével zajlott, a napokban publikált kutatás megerősíti: minél többen használnak közösségi alapon szerveződő utazásmegosztó szolgáltatásokat, annál többen használják a tömegközlekedést. Ezek az egyének kevesebbet vezetnek, többet gyalogolnak, és ezáltal jelentős összeget takarítanak meg a közlekedést tekintve.

A tanulmány azt is megállapítja, hogy akik tömegközlekedéssel együtt használják az utazásmegosztást, gyakrabban mondanak le a saját autóról. Az Uberrel kapcsolatban a kutatás arra jutott, hogy azáltal, hogy az autó ott veszi fel az utast, ahol a tömegközlekedés leteszi, az utasok a saját autó előnyeit élvezhetik költségek és egyéb terhek nélkül.

A kutatás arra is rámutat, hogy az Uberhez hasonló applikációk nem helyettesítik, hanem kibővítik a tömegközlekedési rendszerek elérését. Az utasok például általában leggyakrabban este 10 és hajnali 4 óra között használják az Ubert, akkor, amikor a tömegközlekedés kevésbé gyakran vagy egyáltalán nem elérhető. Az Uber késő éjjel is jó lehetőség azon ingázóknak, akik nem szokványos munkaidőben dolgoznak, továbbá jó alternatíva azoknak is, akik alkoholt fogyasztanak, de nem szeretnének lemondani az autózásról.

A kutatás megerősíti, hogy a tömegközlekedés és az utazásmegosztás két, egymást jól kiegészítő lehetőség. Ráadásul mindkettőnek hasonlóak a céljai: a minél kevesebb zsúfolt és légszennyezett város.