Az utolsó pillanatban kötünk netes utasbiztosítást

Forrás: turizmus.com

 2015. június 26. 13:26

A Netrisk.hu adatai szerint a legtöbben 4, illetve 8 napos szerződést választanak, a kötések közel 90 százaléka európai utakra szól, 56 százalékuk az utazást megelőző napon, vagy az utazás napján jön létre.

A Netrisk.hu adatai szerint az év első öt hónapjában naponta egy főre átlagosan 580 forintért kötöttek utasbiztosítást a külföldre készülő ügyfelek; ez az összeg lényegében megegyezik a tavalyi hasonló időszak adataival. A legnagyobb online biztosításközvetítő portálon a netes kötések 56 százaléka az utazást megelőző napon, vagy az utazás napján született, közel egyharmaduk 4, illetve 8 napos időszakra szól. A kötések közel 90 százaléka európai utakra szól, melyeknek a felét autóval, harmadát repülőgéppel teszik meg a szerződők.

Magyarországon az utasbiztosításoknak egyre nagyobb hányadát, immár mintegy 35 százalékát az interneten kötik meg. Az online szerződő ügyfelek szeretik az utolsó napokra hagyni a biztosítás megkötését: 44 százalékuk az utazást megelőző napon teljesíti ezt a feladatot, és további 12 százaléknak csak az utazás napján jut eszébe utasbiztosítást kötni.

 

„Az utazási irodákban gyakran már hónapokkal az indulást megelőzően lekötik az utazásokat, és esetleg a biztosításokat is megkötik melléjük. Az interneten azonban (kihasználva az eszköz rugalmasságát) az utasbiztosítások 80 százalékát az utazás előtti három napon belül intézik el az ügyfelek – tájékoztat Sebestyén László, a Netrisk.hu vezérigazgatója. – Akár az indulás napján is lehet kötni biztosítást interneten, de ebben az esetben a biztosítási díját kizárólag azonnali bankkártyás fizetéssel tudjuk teljesíteni."

A biztosított utak leggyakoribb hossza 4, illetve 8 nap. Előző az úgynevezett hosszú hétvégéket felölelő utazások jellemző időtartama, míg utóbbi a hetes turnusokra jellemző 8 nap/7 éjszaka sémát követi. Pozitív fejlemény, hogy az össze utasbiztosítás közül a tavalyi 5-ről 7 százalékra nőtt az egynapos utakra kötött szerződések aránya, ami az ügyfelek tudatosságának javulását jelzi. Fontos ugyanis szem előtt tartani, hogy egy egynapos bécsi úton bekövetkező baleset vagy betegség nyomán a kórházi számla ugyanúgy több százezer forintot tehet ki, mint egy egyhetes nyaralás alatt felmerülő hasonló probléma esetében

A Netrisk.hu adatai szerint a netes utasbiztosítások 88 százalékát európai utakra kötik. Az Európára kötött biztosítások közül 49 százaléknyian autóval, míg 33 százaléknyian repülőgéppel utaztak (a repülős utak aránya egyébként tavaly óta közel 2 százalékponttal növekedett).

 

Jellemzően elmondható, hogy a távolabbi célponttal rendelkező utak esetében az ügyfelek hajlamosabbak a magasabb térítési limiteket biztosító, több extrát kínáló módozatokat választani. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy azonos célország esetén is igen nagy eltérés mutatkozhat a biztosítással szemben támasztott igényekben aszerint, hogy városnézés vagy tengerparti nyaralás-e a cél, illetve, hogy motorkerékpárral, autóval, repülőgéppel vagy egyéb eszközzel utazunk-e.

„Az optimális biztosítás kiválasztása érdekében célszerű olyan összehasonlító oldalon megkeresni a megfelelő utasbiztosítást, ahol eleve részletesen megjelölhető, hogy milyen szolgáltatást várunk el az adott biztosítástól – magyarázza a vezérigazgató. – Az utóbbi időben például az egyik leggyakoribb szempontként azt tüntetik fel az ügyfelek, hogy a poggyászbiztosítás kiterjed-e a notebookra, mobilra, tabletra, fényképezőgépre vagy éppen a kamerára, ez ugyanis nem azonos mértékben része az egyes biztosítási csomagoknak. A lényeg az, hogy amikor döntöttünk egy százezres nagyságrendű utazásról, ne 1-2 ezer forinton múljon, van-e megfelelő biztosítási fedezetünk."

Szintén a személyre és a helyzetre szabottságot erősíti, hogy immár egyes kiemelt országokra vagy eseményekre is kínálnak terméket a biztosítók: ilyenek például a kifejezetten horvátországi utazásokra vagy éppen zarándokutakra kidolgozott utasbiztosítások.