Azok a boldog ciprusi napok filmvásznon

Forrás: turizmus.com

 2016. szeptember 19. 12:59

A Ciprusi Idegenforgalmi Hivatal is támogatta annak a filmnek az elkészítését, amelynek magyarországi premierje csütörtökön lesz Budapesten.

A világ egyik népszerű úti célja, Ciprus ezúttal egy érdekes, játékfilmes-fikciós elemeket is tartalmazó dokumentumfilmmel mutatkozik be csütörtöktől a Toldi moziban. Ennek alkalmából hétfőn sajtótájékoztatót tartottak, amelyen részt vett a Ciprusi Köztársaság budapesti nagykövete, Theocharous Antonios, valamint az alkotópáros, Constantinos Patsalides és George Avraam.

A moderátor és tolmács szerepét Ács-Lévai Viktória, a Ciprusi Köztársaság idegenforgalmi hivatalának magyarországi képviselője látta el.

Az Azok a boldog napok című alkotás nem turisztikai reklámspot, hanem a kicsi ország politikai problémáit helyezi előtérbe, a főszereplők sorsán keresztül. Ám ha megnézi valaki a filmet, jobban megismerkedik az ország régi és mai, hétköznapi gondjaival, örömeivel.

1970-ben Cipruson, egy Kármi nevű kis faluban forgatták a Beloved című filmet, hollywoodi világsztárokkal. A ma török fennhatóság alatt lévő falu élete az 1974-es háborúban teljesen megváltozott. A filmforgatás és a háború zűrzavaros napjaira emlékszik vissza a főhős, a régi élmények, a nosztalgia, az önreflexiók egészen más szemszögből mutatják be azt az országot, ahová oly szívesen mennek nyaralni a magyarok.

A film eddig már öt nemzetközi díjat kapott, tegnap például egy indiai filmfesztiválon aratott sikert.