B2B mintaszerződés MUISZ-tagoknak

Forrás: turizmus.com

 2014. november 18. 20:05

A MUISZ mintaszerződés szöveget készített tagszervezetei részére, első körben az utazásszervezők és az utazásközvetítők számára.

A piaci szabályok átalakulásának egyik legjobban kitett köre az utazási irodák. A turisztikai termék, az attrakciók, programok, szálláshelyek, közlekedés értékesítési közegében továbbra is kiemelkedő fontosságú utazási irodáknak nemcsak a piaci változásokhoz, hanem a piac szabályozási változásaihoz is alkalmazkodniuk kell. – fogalmaz közleményében a MUISZ, amely ehhez kívánt hozzájárulni azzal, hogy mintaszerződés szöveget készített tagszervezetei részére –első körben az utazásszervezők és az utazásközvetítők számára.

A PTK-t, továbbá a távollevő szerződő felek szerződéseit érintő változások ( ezek közé tartoznak az online foglalások is)  próbatétel elé állították az utazási irodákat is, akiknek eddigi- többnyire „ügynöki szerződés" illetve „megbízási szerződés"elnevezésű  megállapodásaikat át kellett írniuk.

A MUISZ mintaszerződés készítésével ezt könnyíti meg tagszervezeteinek, jogszerűségében szavatolt – a tagoknak nem kötelező, sőt akár részleteiben bővíthető – szövegezés készítésével. A munkát a szövetség Etikai és Jogi, továbbá Utazásszervezési és Közvetítői Bizottsága végezte Füri Mihályné vezetésével, az SOS Tanácsadó Iroda közreműködésével.

Az anyag célkitűzése volt, hogy a szerkesztők vegyék figyelembe az érintett felhasználók (túraszervezők és közvetítők) sokszor harsányan eltérő érdekeit, s ezeket egyeztetve integrálják az anyagban.

A hazai utazási piac érdeme, hogy –szemben egyes európai országokkal - a magyar utazási szakma saját tőkéből és tehetségből felvonultat erős túraszervezőket, akik a multinacionális cégek mellett még erősen versenyben vannak. Érték, hogy a hazai piaci vállalkozók is – mind a mai napig nélkülözve IT pályázati forrásokat, amelyeket pedig más országokban élveznek – belépett az ONLINE piacra is. Világos, hogy a szakmának és a költségvetésnek is fontos, hogy az utazókat ne a világhálón talált kétes ajánlatok csábítsák el, hanem az életben maradó, adózó hazai vállalkozóknál foglalják le külföldi utazásaikat, a beutazást illetően pedig a külföldi irodák ne lépjék át a hazai beutaztatókat , direktben keresve  a szolgáltatókat.

A MUISZ ezért is keresi a hazai irodák szakmai erősítésének módjait, s ezek egyike a mintaszerződés.

Ezt az  utazási piacot kívánják erősíteni azzal, hogy első lépésben a B2B szerződést készítették el a csomagok értékesítésére szűkítve.

Azonban a szabályozási környezet újabb változás előtt áll. A teljes EU Irányelv szövege és szerkezete hasonló lesz  a hazai 281/2008(XI.28)-as hazai kormányrendeletéhez,  szabályozva, hogy mit köteles a szervező illetve közvetítő iroda a tájékoztatás, a jelentkezés, a szerződés teljesítés  során kötelező szabály szerint megtenni.